Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle

7,2 details

  • 84 Min
  • Documentaire
  • België
84 Min België

Het portret van een etnograaf die een niet te vergeten hoofdstuk van de Belgische filmgeschiedenis geschreven heeft. Vanaf 1913 onderneemt de vergeten Belgische markies Robert de Wavrin alleen verschillende reizen naar indianenstammen in het Amazonegebied (Venezuela, Peru, ...). Zijn geschriften waren in de vergetelheid geraakt, zijn foto's niet bekend en de films die hij er maakte deels verminkt. Het regisseursduo graaft in die geschiedenis en zorgt ervoor dat ze bekendheid verwerft. Ze herscheppen het leven van deze excentrieke ontdekkingsreiziger die niet zozeer in het (precolumbiaanse) verleden geïnteresseerd was, maar wel in hoe de indianen leefden toen hij ze bezocht.

Regie
Luc Plantier

Filmtotaal Recensie

Regie: Grace Winter en Luc Plantier | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2017

De naam Robert de Wavrin is in de vergetelheid geraakt. En dat terwijl de Belgische aristocraat annex ontdekkingsreiziger veel heeft betekend voor de filmgeschiedenis. Gewapend met een 35mm-camera was hij de eerste blanke man die de Shuar-indianen (een stam koppensnellers) filmde aan het eind van de jaren twintig van de vorige eeuw.

Maar dat is nog lang niet alles. In de periode van 1920 tot 1938 schoot hij ruim zesduizend meter film, waarmee hij een zeer waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de visuele antropologie. Gedragingen, rituelen en de levenswijze van verschillende indianenstammen in het Amazonegebied waren weliswaar reeds op papier, maar nog nooit op bewegend beeld vastgelegd. Dankzij het Koninklijk Belgisch Filmarchief kunnen we nu opnieuw kennis maken met dit filmische erfgoed.