Camino, een feature-length selfie

5,5 details

  • 85 Min
  • Documentaire
  • Nederland
85 Min Nederland

Martin de Vries loopt de beroemde pelgrimsroute Camino. Onderweg analyseert hij zichzelf, maar kijkt hij ook op verwonderlijke wijze naar het leven, het universum en de rest.

Regie
Martin de Vries
Release
24.01.2019
Release NL
06.06.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Martin de Vries | Cast: Martin de Vries | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2019

Tijdens de (wereld)première op het Internationaal Film Festival Rotterdam werd Camino nog gepresenteerd onder de volledige titel Camino, een feature-length selfie. Een eerlijke titel die reflecteert hoe vaak je in Camino kijkt naar het hoofd van Martin de Vries, die zichzelf filmt tijdens het lopen van de Camino, de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Dat concept zou een boeiende film kunnen opleveren over de tocht en de mens die hem aflegt. De Vries opent zijn film met het statement 'alles in me zei dat ik het moest doen,' maar in de tachtig minuten daarna slaagt hij er nooit in om echt iets over die drang te vertellen.

In één scène probeert hij inzicht te geven in zijn beweegredenen om de lange wandeling van Le Puy-en-Velay in Midden-Frankrijk naar Santiago de Compostella in Noordwest-Spanje te maken. Het duurt een uur voordat hij iets van zijn innerlijk prijsgeeft, maar dan loopt hij al langs de Spaanse kust. Zijn twee maanden lange solowandeling blijkt een manier om vertrouwen te krijgen in de laatste levensfase en te bewijzen dat je nog kunt presteren na je zestigste. Dan ontboezemt De Vries dat hij ook gedreven wordt door angsten die hij niet kan duiden, en die hem aanzetten tot sociaal maar toch eigenlijk niet zo sociaal alcoholisme.