Midsommar (2019)

Let the festivities begin

Ari Aster laat zien dat Hereditary geen toevalstreffer was.
play

7,2 details

  • 147 Min
  • Drama
  • Horror
  • Mystery
  • Thriller
  • Verenigde Staten
147 Min Verenigde Staten

Dani (Florence Pugh) en Christian (Jack Reynor) vormen een jong, Amerikaans stel. Hoewel het totaal niet goed gaat met hun relatie, zorgt een tragische gebeurtenis binnen de familie ervoor dat ze bij elkaar blijven. Christian en zijn vrienden besluiten een trip te maken naar een eenmalig midzomers festival in een Zweeds afgelegen dorpje en de rouwende Dani besluit met hen mee te gaan.

Regie
Ari Aster
Cast
Jack Reynor, Will Poulter, Florence Pugh, William Jackson Harper, Liv Mjönes, Julia Ragnarsson, Mats Blomgren, Björn Andrésen, Henrik Norlén, Austin R. Grant, Louise Peterhoff, Lars Väringer, Gunnel Fred, Ellora Torchia, Vilhelm Blomgren, Isabelle Grill, Archie Madekwe, Agnes Westerlund Rase, Anna Åström.
Release
24.06.2019
Release NL
25.07.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Ari Aster | Cast: Florence Pugh (Dani Ardor), Jack Reynor (Christian), Vilhelm Blomgre (Pelle), William Jackson Harper (Josh), Will Poulter (Mark), e.a.| Speelduur: 147 minuten | Jaar: 2019

Met Hereditary beleefde regisseur Ari Aster vorig jaar een droomdebuut. In het nogal platgetrapte horrorgenre wist hij uit te blinken door simpelweg het persoonlijke drama ruim baan te geven. Dat resulteerde in een dusdanig indrukwekkende hoofdrol van Toni Collette dat de publieke teleurstelling over het niet verkrijgen van een Oscarnominatie breed gedragen werd. Ook het subtiele camerawerk werd bij de Oscars genegeerd, terwijl Aster daarmee liet zien dat beelden de kijker net zo goed kunnen laten griezelen als het geluid. Nauwelijks een jaar later bewijst Aster met Midsommar dat zijn veelbelovende debuutfilm geen toevalstreffer was. Hij levert opnieuw een horrorfilm af waarin hij zijn de visuele kunsten toont, maar die wel een iets andere weg bewandelt. Ditmaal geen gegriezel in het donker maar in het volle daglicht, met minder subtiele methoden maar net zo effectieve.

Hereditary was in de basis een familiedrama dat zich gaandeweg ontpopte tot een horrorfilm, Midsommar presenteert zich als een relatiedrama dat een vergelijkbare metamorfose ondergaat. De relatie van hoofdpersonen Dani en Christian zit op een dood spoor en dus zoekt laatstgenoemde al enige tijd naar het juiste moment om eruit te stappen. Wanneer Dani's zus zichzelf en haar ouders van het leven berooft, is duidelijk dat hij daar nog wat langer op zal moeten wachten. Een relatiebreuk zou de emotioneel fragiele Dani immers in een nog diepere depressie storten. Hoewel hun liefde over haar hoogtepunt heen is, kan hij dat ook weer niet over zijn hart verkrijgen. Christian denkt de ellende even te kunnen ontvluchten tijdens een reis met zijn vrienden naar Zweden. Eén heerlijk ongemakkelijke scène later is Dani de vijfde reisgenoot.

alle artikelen (3)

Midsommar Nieuwsberichten

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Midsommar

acties