Obsessions (1969)

5,6 details

  • 90 Min
  • Drama
  • Nederland
  • West-Duitsland
90 Min Nederland

Een student in Amsterdam maakt bij het ophangen van een schilderij een gat in de muur van zijn kamer. Zijn nieuwsgierig wordt gepikkeld door de handelingen van zijn buurman, die dames ontvangt en drogeert. Samen met zijn verloofde, de journaliste Marina (Alexandra Stewart uit Truffauts La nuit américaine), onderzoekt de medisch student wat er zich allemaal voor geheimzinnigs in die kamer afspeelt...

Alt titel
Bezeten - Het gat in de muur, Besessen - Das Loch in der Wand
Regie
Pim de la Parra
Cast
Fons Rademakers, Marijke Boonstra, Ingeborg Uyt den Boogaard, Adrian Brine, Alexandra Stewart, Donald Jones, Tom van Beek, Sara Heyblom, Elisabeth Versluys, Margareta Orrje, Hasmig Terveen, Dieter Geissler, Vibeke Løkkeberg, Victoria Naelin, Michael Krebs.

Filmtotaal Recensie

Regie: Pim de la Parra | Cast: Dieter Geissler (Nils Janssen), Alexandra Stewart (Marina), Tom van Beek (Joseph Edward Petrucci), Donald Jones (Otto Fabian), Marijke Boonstra (Stella Olsen), Elisabeth Versluys (Ingrid), Vibeke Løkkeberg (2nd Girl), Fons Rademakers (Raoul Orlov), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 1969

Eind jaren zestig was Pim de la Parra een jonge regisseur met grote dromen. De Nederlandse markt was hem niet groot genoeg, en dus maakte hij zijn speelfilmdebuut in de Engelse taal. Met de erotische thriller Obsessions wilde hij de wereld bestormen. In Nederland deed de film het al niet slecht, maar vooral in Duitsland bleek Besessen een financieel succes. Vanaf 20 juni biedt EYE Filmmuseum een retrospectief van de Nederlands-Surinaamse regisseur, waar hij zelf bij aanwezig is.

Terwijl hij studeert voor zijn laatste examens om arts te worden, raakt Nils geobsedeerd met een gat in zijn muur waardoor hij zijn buurman bespiedt. De eerste keer ziet hij een gepassioneerde vrijpartij, en al snel worden de taferelen dubieuzer. Een vrouw wordt hevig gedrogeerd uit het bed getild en naar een andere kamer versleept. Intussen werpt de vriendin van Nils, journaliste Mariana, zich op een mysterieuze moordzaak.