Lichte, leuke satire op de grenspolitiek en machtsverhoudingen tussen Israël en Palestina.

6,7 details

  • 100 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Romantiek
  • Luxemburg
  • België
  • Israël
  • Frankrijk
100 Min Luxemburg

De charmante 30-jarige Palestijn Salam werkt bij de crew van de populaire Palestijnse soapserie 'Tel Aviv on Fire', dat geproduceerd wordt in Ramallah. Elke dag moet Salam door een Israëli-checkpoint om op zijn werk in de studio te komen. Hij ontmoet de commandant daar, Assi, wiens vrouw groot fan is van de show. Om indruk te maken op zijn vrouw raakt Assi betrokken bij het schrijven van de show. Voor Salam werkt dit ook gunstig, want hij krijgt al snel promotie. Maar het schrijven van Assi beginnen al snel te botsen met die van de financiers van de soapserie.

Regie
Sameh Zoabi
Cast
Lubna Azabal, Yousef 'Joe' Sweid, Nadim Sawalha, Kais Nashif, Amer Hlehel, Ashraf Farah, Laëtitia Eïdo, Salim Dau, Maisa Abd Elhadi, Ula Tabari, Yaniv Biton, Yazan Doubal, Negweny El Assal, Shifi Aloni.
Release
02.09.2018
Release NL
25.07.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Sameh Zoabi | Cast: Kais Nashif (Salam Abbass), Yaniv Biton (Captain Assi Tzur), Maisa Abd Elhadi (Mariam), Lubna Azabal (Tala/Manal/Rachel), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2018

Tel Aviv on Fire is een lichte komedie over zwaar materiaal. Hoe verken je de machtsverhouding tussen Israël en Palestina op een ludieke manier? Met een komedie over een Palestijnse spionagesoap, die de grenspolitiek van Israël en Palestina gebruikt om de onderlinge verhoudingen en structuren bloot te leggen. Het moet daarbij wel een beetje leuk en romantisch blijven, en dat is zowel de kracht als de zwakte van Tel Aviv on Fire: het is knap hoe hij de serieuze sociale problematiek luchtig en absurdistisch brengt, maar door de lichte toon en (romantische) conventies ontbreekt de scherpte die deze satire uiteindelijk wel had kunnen gebruiken.

Elke dag tweemaal door een checkpoint van en naar je werk, waarbij een vijandig leger je telkens weer aan een onderzoek kan onderwerpen. Dat is wel andere koek dan werkzaamheden bij de NS of een file. Voor Salem is het dagelijkse kost, hij weet niet anders. Salem is een Palestijn die in Oost-Jeruzalem woont. Hij is productieassistent bij de soapserie 'Tel Aviv On Fire', die gefilmd wordt in Ramallah, een stad in de Westelijke Jordaanoever. Op een dag komt legerofficier Asi erachter dat hij een script van de serie bij zich heeft. Van het een komt het ander en voordat hij het weet is Salem scriptschrijver. Omdat hij eigenlijk (nog) niet kan schrijven voorziet de Israëlische Asi hem elke dag van scènes.

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Tel Aviv on Fire

acties