Een bevlogen veearts en de ontwikkelingen in de moderne veeteelt staan centraal in deze intrigerende maar wat rommelige docu.
play

6,2 details

  • 96 Min
  • Documentaire
  • Nederland
96 Min Nederland

De Gouden Kalf-winnaars Musch & Tinbergen (Rotvos, MeesTV) volgen in hun nieuwe documentaire de jonge veearts Maaike van den Berg van de groepspraktijk Van Stad tot Wad. Met Maaike razen we over het Groningse land, van melkveehouder naar melkveehouder. We maken van dichtbij mee hoe zij optreedt bij moeilijke bevallingen bij koeien en hoe zij samen met de boer beslissingen moet nemen over leven of dood. Haar doortastendheid, lef en vakmanschap dwingen respect af.

Regie
Tijs Tinbergen
Release
25.07.2019
Release NL
25.07.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Jan Musch en Tijs Tinbergen | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2019

De rond het Groningse Loppersum werkzame veearts Maaike van den Berg liep als kind een dagje mee met een dierenarts en wist toen dat ze dat ook wilde. Naar eigen zeggen had het werk een bijzondere sfeer: stoer en gezellig. Jaren later is Maaike daadwerkelijk werkzaam als rundveearts bij een grote praktijk. In de documentaire met de veelzeggende titel Veearts Maaike lopen we net als de kleine Maaike van toen mee met een veearts.

De filmtitel is recht voor zijn raap en illustratief voor het werkmilieu van de veearts. Als vrouw staat ze haar mannetje tussen de boeren, waarbij de liefde voor hun dieren ervan afdruipt. Door te kiezen voor groot vee, weet Maaike dat ze geen gemakkelijke baan heeft. De openingsscène van de docu van Jan Musch en Tijs Tinbergen drukt ons meteen met de neus op de feiten. Een doodgeboren kalf is de voorbode van akelige momenten die komen gaan. Net als het leven zelf.

videotrailers & clips