Pavarotti

Pavarotti (2019)

7,0 details

  • 114 Min
  • Documentaire
  • Biografie
  • Muziek
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
114 Min Verenigd Koninkrijk

Pavarotti werd in 1935 in Italië geboren en stierf in 2007 aan kanker. Hij begon zijn professionele loopbaan als tenor in 1961 in Italië en gaf zijn laatste optreden op de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn.

Regie
Ron Howard
Cast
Spike Lee, Angela Gheorghiu, Bono, Josep Carreras, Plácido Domingo, Stevie Wonder, Princess Diana, Nelson Mandela, Lang Lang, Phil Donahue, Kofi Annan, Luciano Pavarotti, Zubin Mehta, Nicoletta Mantovani, Enrico Caruso, Clive James.
Release
04.06.2019
Release NL
03.10.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Ron Howard | Cast: Luciano Pavarotti, e.a.| Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2019

De documentaire Pavarotti is al een poosje bezig wanneer de chronologische vertelling is aanbeland bij een buitenechtelijke relatie van de titelfiguur. Omdat je op dat moment al geruime tijd hebt aangehoord hoe populair Luciano Pavarotti wel niet was, zal het misschien niet direct doordringen hoe onwerkelijk het eigenlijk is dat een affaire van een operazanger de voorpagina's van de roddelbladen siert. Maar probeer eens een hedendaagse tenor te bedenken bij wie dit ook zou gebeuren, of überhaupt de naam te noemen van een iemand die momenteel in de operawereld actief is. Het moge duidelijk zijn dat Pavarotti een bijzonder grote was, waarvan er niet snel een tweede zal komen.

Voor de documentaire over zijn leven maakt regisseur Ron Howard (ja, echt) gebruik van nieuw opgenomen interviews en archiefbeelden. Aldus zijn het niet alleen de nabestaanden en voormalige collega's die over Pavarotti mogen vertellen, maar komt ook de twaalf jaar geleden gestorven operazanger zelf enkele malen aan het woord. Op de vraag hoe wil worden herinnerd, antwoordt Pavarotti: "Als de man die opera dichterbij het volk heeft gebracht." Dat is hem tijdens zijn leven aardig gelukt, al is het de vraag of degenen die hij destijds wist te bereiken ruim een decennium na zijn dood nog steeds geïnteresseerd zijn in opera. Pavarotti was immers een popster onder de operazangers. Niet vreemd dus dat Pavarotti zich bij momenten laat bekijken als een typische 'rockumentary'.