Clemency

Clemency (2019)

De verdorvenheid van de doodstraf wordt in dit gevangenisdrama genadeloos ontleed.
play

7,0 details

  • 113 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
113 Min Verenigde Staten

Clemency gaat over gevangenisbewaarder Bernadine Williams, bij wie het jarenlang uitvoeren van de doodstraf langzaamaan z'n tol begint te eisen. Terwijl ze zich voorbereidt op de executie van de zoveelste vals beschuldigde gevangene, wordt Bernadine gedwongen de strijd aan te gaan met de psychologische en emotionele demonen die voortkomen uit haar beroep. Hierbij ontstaat een connectie tussen haar en de man waarvan ze het leven moet beëindigen.

Regie
Chinonye Chukwu
Cast
Wendell Pierce, Richard Schiff, Alfre Woodard, Deborah Pollack, Michael O'Neill, Alma Martínez, Vernee Watson-Johnson, Aldis Hodge, Dennis Haskins, Michelle Bonilla, LaMonica Garrett, Richard Gunn, Danielle Brooks, Noshir Dalal, Anahi Bustillos.
Release
27.01.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Chinonye Chukwu | Scenario: Chinonye Chukwu | Cast: Alfre Woodard (Bernadine Williams), Richard Schiff (Marty Lumetta), Aldis Hodge (Anthony Woods), Wendell Pierce (Jonathan Williams), Danielle Brooks (Evette Wilkinson), e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2019

Vastgeketend aan een brancard prevelt Victor Jimenez zijn laatste gebed. Bernadine Williams knikt, en oordeelt zo over het lot van de gedetineerde. Na haar bevel lekt het gif via een plastic buisje zijn aderen in, en blaast hij na een pijnlijke worsteling zijn laatste adem uit. In het gevangenisdrama Clemency blijkt dat gevangenisdirectrice Williams haar handen niet kan wassen in onschuld van al deze misdaden.

Clemency weet met weinig middelen een schrijnend onderwerp in het Amerikaanse rechtssysteem aan te kaarten: de doodstraf. Ondanks de vervanging van de elektrische stoel door gif, toont regisseur Chinonye Chukwu aan dat de bestraffing een onmenselijke daad is voor alle betrokkenen: de veroordeelden, de families, de advocaten en het gevangenispersoneel. Met een grotendeels zwarte cast verdraait het verhaal heersende stereotypes, en verandert Alfre Woodard volledig wat de gangbare verwachtingen zijn van zwarte vrouwen op beeld. Op Sundance 2019 werd de film dan ook lovend ontvangen en won Chukwu als eerste zwarte vrouw de US Dramatic Grand Jury Prize.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Clemency Nieuwsberichten