An Ocean Story
Een vakantievideo vermomd als prekerige documentaire.
play

6,2 details

  • 70 Min
  • Documentaire
  • Nederland
70 Min Nederland

Vervuiling, overbevissing en klimaatverandering; de leefbaarheid van onze oceanen staat onder grote druk - moeten wij vrezen voor haar voortbestaan? Sander Van Weert, filmmaker, Nanne van Hoytema, mariene bioloog en Thomas van Thiel, oprichter van By the Ocean We Unite, gaan in deze inspirerende, maar confronterende documentaire naar de World Ocean Summit 2018 in Mexico. Zij spraken met politieke wereldleiders, klimaat- en oceaan wetenschappers en topmensen uit het bedrijfsleven. Ook bezochten zij lokale initiatieven en helden die zich inzetten voor het voortbestaan van de mangroven, stranden en koralen. Wie neemt de verantwoordelijkheid?

Regie
Sander van Weert
Cast
Sylvia Earle Ph.D., Ove Hoegh-Guldberg, Thomas van Thiel.
Budget
$ 22.000
Release
23.09.2019
Release NL
14.11.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Sander van Weert | Speelduur: 70 minuten | Jaar: 2019

Een situatie die iedereen weleens zal hebben meegemaakt: op een feestje raak je aan de praat met iemand die enkel dingen zegt waar je het mee eens bent, maar toch kun je hem niet uitstaan. Waarschijnlijk omdat hij louter open deuren intrapt, maar wel alles presenteert alsof hij de eerste is met deze wereldveranderende openbaringen. Of mogelijk omdat in elke zin iets te vaak het woord 'ik' te horen is. Oftewel: iemand die mogelijk wel het hart op de juiste plaats heeft, maar wiens idealisme er vooral lijkt te zijn om zichzelf te verkopen. De documentaire An Ocean Story is het filmequivalent van deze persoon.

De documentaire is nog maar nauwelijks begonnen of de maker begint al in voice-over uit te weiden over zichzelf, zijn dochtertje en welke wereld hij haar wil nalaten. De ecologische staat van de wereld lijkt daarmee eerder een vervelend obstakel dat even moet worden verholpen zodat zijn dochtertje er later geen last van ondervindt, in plaats van een grote humane ramp die voor miljoenen doden kan zorgen. An Ocean Story is zijn grote bijdrage aan de oplossing van de ecologische problemen waar oceanen mee kampen. Een clubje idealistische filmmakers reist naar Mexico, om daar tijdens het World Ocean Summit te spreken met politici, klimaatwetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven, evenals aandacht te schenken aan enkele lokale initiatieven. Toch wekken de beelden vaak meer de indruk van een leuke zonvakantie die slechts af en toe serieus wordt.

videotrailers & clips