Een smakelijke amuse voor eenieder die de nieuwe versie van Apocalypse Now gaat zien.
play

6,7 details

  • 32 Min
  • Documentaire
  • Korte film
  • Nederland
32 Min Nederland

In de documentaire Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now, geproduceerd door bioscoop KINO Rotterdam, zijn nog niet eerder gepubliceerde setfoto’s te zien van de Nederlandse oorlogsfotograaf Chas Gerretsen, gemaakt tijdens de opnames van Francis Ford Coppola’s Vietnam-epos: Apocalypse Now. Het werk en verhaal van Chas Gerretsen werpt 40 jaar na de release, een nieuw licht op de totstandkoming van de beste oorlogsfilm ooit, met nog nooit eerder getoond beeld.

Regie
Baris Azman
Cast
Züleyha Azman, Chas Gerretsen.
Release
27.06.2019
Release NL
19.12.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Baris Azman | Cast: Chas Gerretsen e.a.| Speelduur: 32 minuten | Jaar: 2019

De verhalen over de opnamen van Apocalypse Now zijn misschien wel net zo bekend als het verhaal van de film zelf. De chaotische productie resulteerde al in de fascinerende documentaire Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse, maar daarmee is nog lang niet alles verteld. Immers, eenieder die destijds op de set rondliep, heeft wel een verhaal. Onder al die mensen bevond zich ook een Nederlander: Chas Gerretsen. Aanvankelijk bekend geworden als oorlogsfotograaf (onder meer actief in Vietnam), verkaste hij in de jaren zeventig naar Hollywood om daar als setfotograaf aan de slag te gaan. In die hoedanigheid kwam hij terecht op de set van Apocalypse Now. Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van die film en het uitkomen van de Final Cut vertelt hij in Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now over zijn ervaringen.

Deze documentaire houdt het lekker simpel door de praatgrage Gerretsen de gehele speelduur aan het woord te laten, terwijl zijn verhaal wordt geïllustreerd door de vele foto's die hij maakte tijdens de filmopnamen. Na eerst in zevenmijlslaarzen door zijn voorgeschiedenis te hebben gewandeld, wordt Apocalypse Now aangesneden, waarvoor hij niet minder dan zes maanden op de set doorbracht. Een dergelijke periode is voor de gemiddelde film een zeer lange opnametijd, maar voor deze film was het slechts een derde. Voor zijn verhaal helpt het zeker dat Gerretsen arriveerde toen de productie al aardig was ontspoord. Een van de eersten over wie hij spreekt, is Dennis Hopper (die immers een fotograaf speelt in de film). Hij vertelt dat die toen tenminste nog regisseerbaar was. Dat zegt wel iets over de rest, want Hopper stond niet bepaald bekend als een makkelijke acteur.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now

acties