The Cordillera of Dreams

7,5 details

  • 84 Min
  • Documentaire
  • Frankrijk
  • Chili
84 Min Frankrijk

In Chili zijn de pieken van de Andes nooit ver weg: de bergketen (Cordillera) vormt maar liefst 80% - en daarmee de ruggengraat - van het land. Meester documentairemaker Patricio Guzmán analyseert de verhouding tussen dat tijdloze landschap en de roerige geschiedenis van zijn vaderland, waar hij sinds de staatsgreep van legerleider Augusto Pinochet niet meer woont.

Regie
Patricio Guzmán
Cast
Jorge Baradit, Pablo Salas.
Release
17.05.2019
Release NL
06.02.2020
Release DVD
10.04.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Patricio Guzmán Scenario: Patricio Guzmán Cast: Jorge Baradit, Vicente Gajardo, Francisco Gazitúa, Pablo Salas, e.a. | Speelduur: 84 minuten | Jaar: 2019

In de periode 1975-1979 maakte regisseur Patricio Guzmán het drieluik van documentaires La Batalla de Chile. Hij liet de wereld liet zien wat de dictator Pinochet met zijn militaire junta aanrichtte in thuisland Chili: onderdrukking, marteling en moord. De roemruchte trilogie zorgde ervoor dat Guzmán zijn eigen land moest ontvluchten en zijn heil zocht in Frankrijk. De afsluitende film van zijn meest recente drieluik lijkt vooral een poging om als filmmaker oog in oog te staan met de vergetelheid waarin hij aan het geraken is. En op tijden is dat best boeiend.

Zonder het eerste kleine halfuur was La Cordillera de los Sueños ('de bergketen der dromen') inhoudelijk helemaal niet zo anders geweest. Vooruit, de titel zou misplaatst zijn geweest als Guzmán niet eerst een tijdlang had gemediteerd in de Andes, dat zijn land afzondert van de rest van het continent. Het gebergte daar ligt als een stille getuige van wat hier zich de afgelopen jaren allemaal heeft afgespeeld. Zelf was Guzmán er niet, voor een lange periode. En op de rol die hij vervult reflecteert hij de rest van de film, onder andere door te kijken naar een filmer die wel is achtergebleven: Pablo Salas.

videotrailers & clips