Greta

Greta (2019)

Sterk gespeeld Braziliaans homo- en transgenderdrama laat een enigszins onaangename indruk achter.
play

5,7 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Brazilië
97 Min Brazilië

In het ziekenhuis van de 70-jarige verpleger Pedro is geen bed meer te vinden voor zijn zieke vriendin Daniela. Hij neemt stiekem een gewonde jongeman, die onder bewaking staat van een moord, naar zijn huis en geeft in plaats daarvan zijn bed aan Daniela. Ondanks het verleden van de jongeman ontwikkelt zich een tedere, fysieke relatie tussen de zorgzame Pedro en Jean, zijn herstellende huisgast.

Regie
Armando Praça
Cast
Marco Nanini, Denise Weinberg, Demick Lopes, Gretta Star.
Release
12.02.2019
Release NL
07.05.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Armando Praça | Scenario: Armando Praça | Cast: Marco Nanini (Pedro), Demick Lopes (Jean), Denise Weinberg (Daniela), Gretta Star (Meire), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2019

In de klassieke Hollywoodfilm Grand Hotel (1932) verzucht de door Greta Garbo gespeelde Russische ballerina Grusinskaya: "I want to be alone". Een uitspraak die bij het grote publiek destijds voor enige verwarring zorgde. Want was dit slechts een uitspraak van haar personage? Of waren deze woorden stiekem ook een persoonlijke ontboezeming van de actrice zelf? Garbo beweerde naderhand dat ze nooit heeft gezegd dat ze alleen wilde zijn, ze wilde alleen maar met rust gelaten worden. Dat is een subtiel verschil. Wie die nuance begrijpt, begrijpt ook het drama in Greta.

Hoewel de titel anders doet vermoeden, gaat Greta niet over het leven van de beroemde Zweedse actrice, die onder meer hoofdrollen speelde in Anna Christie (1930), Mata Hari (1931) en Anna Karenina (1935). Het is slecht een eervolle verwijzing naar de ongekroonde acteerkoningin van weleer. Het gouden Hollywoodtijdperk is bijzonder ver weg in het speelfilmdebuut van de Braziliaan Armando Praça.

videotrailers & clips