The Personal History of David Copperfield

The Personal History of David Copperfield (2019)

From rags to riches... and back again

Dit is Armando Iannucci (The Death of Stalin) op zijn minst satirisch, en het werkt.
play

6,8 details

  • 119 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
119 Min Verenigd Koninkrijk

'The Personal History of David Copperfield' is gebaseerd op de wereldberoemde roman van Charles Dickens. De film speelt zich af in de negentiende eeuw en vertelt het levensverhaal van de jonge David Copperfield (Dev Patel). Nadat hij door zijn stiefvader uit huis wordt gezet, belandt David van het ene avontuur in het andere en ontmoet hij de meest excentrieke personages uit het Victoriaanse Engeland zoals zijn extravagante tante Betsy (Tilda Swinton). Zijn reis leidt hem van vodden naar rijkdom en weer terug, maar de leergierige Copperfield trotseert zowel voor- als tegenspoed met opgeheven hoofd.

Regie
Armando Iannucci
Cast
Peter Capaldi, Matthew Cottle, Darren Boyd, Nikki Amuka-Bird, Nigel Betts, Glen Davies, Ruby Bentall, Aneurin Barnard, Gwendoline Christie, Morfydd Clark, Fisayo Akinade, Tuwaine Barrett, Daisy May Cooper.
Budget
$ 15.600.000
Release
05.09.2019
Release NL
17.09.2020
Release DVD
20.01.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Armando Iannucci | Scenario: Simon Blackwell en Armando Iannucci | Cast: Dev Patel (David Copperfield), Tilda Swinton (Betsey Trotwood), Morfydd Clark (Clara Copperfield / Dora Spenlow), Rosalind Eleazar (Agnes), Peter Capaldi (Mr Micawber), Hugh Laurie (Mr Dick), Ben Whishaw (Uriah Heep), Gwendoline Christie (Jane Murdstone), Aneurin Barnard (Steerforth), e.a. | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2019

Charles Dickens heeft nooit een echte autobiografie geschreven, maar wat er het dichtst bij in de buurt komt is 'David Copperfield'. Het is een halve eeuw geleden dat er een filmversie van in de bioscopen heeft gedraaid. Het is de ongekroonde Schotse koning van de Britse satire, Armando Iannucci, die zich nu waagt aan een verfilming. Met In the Loop en The Death of Stalin zette hij zijn komische acteurs vooral aan het improviseren. Zou die aanpak ook kunnen werken bij zoiets taligs als dit, een klassieker die bovendien bij velen in het geheugen gegrift staat?

Daar gaan we niet achter komen, want Iannucci toont zich verbazingwekkend conventioneel met zijn The Personal History of David Copperfield. Goed, het tempo is erg van deze tijd, de personages etnisch gemêleerd (zelfs binnen hetzelfde gezin), en de manier van dialoog opdragen voelt vrij van stijfheid. Maar de film zal niet radicaal afwijken van het boek. Als er al geïmproviseerd is, dan toch zeer stijlvast en vastklampend aan Victoriaanse spraakpatronen. Het is niet de satirist Iannucci die we hier aan het werk zien, maar de liefhebber van vaderlandse literatuur.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Personal History of David Copperfield Nieuwsberichten