Tesla

Tesla (2020)

Experimentele biopic over de briljante uitvinder Nikola Tesla schiet werkelijk alle kanten op.
play

5,7 details

  • 102 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Verenigde Staten
102 Min Verenigde Staten

Nikola Tesla vecht een zware strijd om zijn nieuwe uitvinding van de grond te krijgen. Misnoegd over de hebzucht van zijn concullega Thomas Edison werkt hij aan een wisselstroomgenerator en -motor. Als Europeaan kan hij maar moeilijk aarden in Amerika waar de industriële revolutie nog in zijn kinderschoenen staat en waar het intellectueel eigendom menig addertje onder het gras verbergt. De film volgt Tesla's ongemakkelijke interacties met zijn mede-uitvinder Thomas Edison (Kyle MacLachlan) en zijn beschermheilige George Westinghouse (Jim Gaffigan). Een andere draad volgt Tesla's toenadering tot financieel titaan J.P.Morgan (Donnie Keshawarz), wiens dochter Anne (Eve Hewson) meer dan terloops geïnteresseerd is in de uitvinder.

Regie
Michael Almereyda
Cast
Ethan Hawke, Lois Smith, Kyle MacLachlan, Josh Hamilton, Ebon Moss-Bachrach, James Urbaniak, Jim Gaffigan, Rebecca Dayan, Lucy Walters, Eve Hewson, Donnie Keshawarz, Hannah Gross, John Palladino, Ian Lithgow, David Kallaway, Karl Geary, Dan Bittner, Eli A. Smith, Luna Jokic, Nicholas Wuehrmann, Haley Elise Pehrson, Tony Hutaj.
Release
27.01.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Michael Almereyda | Scenario: Michael Almereyda | Cast: Ethan Hawke (Nikola Tesla), Kyle MacLachlan (Thomas Edison), Eve Hewson (Anne Morgan), Josh Hamilton (Robert Underwood Johnson), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2020

Filmmaker Michael Almereyda houdt wel van een experimentje. Kijk maar naar Hamlet (2000) en Cymbeline (2014): daarmee stak hij twee klassieke toneelstukken van Shakespeare in een modern jasje. Toch kan het allemaal nog veel en veel gekker, zo bewijst hij nu met Tesla.

Deze biopic over Nikola Tesla, de briljante uitvinder van de wisselstroomgenerator en -motor, schiet werkelijk alle kanten op. De eerste keer dat het genie in beeld verschijnt, is hij aan het rolschaatsen in een chique patio, terwijl een violist voor wat stemmige achtergrondmuziek zorgt. Enkele scènes later begint Tesla spontaan een ijsjesgevecht met zijn collega-uitvinder en grote rivaal Thomas Edison. "Waarschijnlijk is dit niet zo gegaan", meldt de voice-over nog even voor de zekerheid, mocht je niet doorhebben dat het om een grapje gaat.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Tesla Nieuwsberichten