'Tesla' - De energierijke biopic met Ethan Hawke! Of toch net iets anders? [Blu-ray]

Biopic met acteur Ethan Hawke als Nikola Tesla die ons stroom gaf.

Bram de Groot 20 oktober 2020 17:30 in Blu-ray
Bekijk de afbeeldingRegie: Michael Almereyda | Cast: Ethan Hawke (Nikola Tesla), Kyle MacLachlan (Thomas Edison), Eve Hewson (Anne Morgan), Josh Hamilton (Robert Underwood Johnson), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Bioscooprelease: geen | Recensie: 2,5 ster

Voor wie eens in de geschiedenis wil duiken en wil weten hoe uitvinder Nikola Tesla de basis legde voor het huidige elektriciteitsnet kan de biopic Tesla aanzetten. Hierin zien we acteur Ethan Hawke als Tesla. De film is duidelijk geen standaard biopic, maar zeker de kijkbeurt waard.

Tesla debuteerde begin dit jaar tijdens het Sundance Film Festival, werd uiteindelijk beloond met een Premium VOD-release en is nu dus beschikbaar op schijf. In de wereldwijde bioscopen kwam de film niet verder dan een paar ton aan omzet.

Bij de critici deed de biopic van Michael Almereyda (Marjorie Prime) het wisselend en staat op 60% op Rotten Tomatoes met een 5.96/10 als gemiddelde beoordeling. Het publiek is was minder enthousiast, met 43% en een 2.86/4 op dezelfde website.


In Tesla wordt Nikola Tesla als een immigrant en buitenstaander geboren in een klein landelijk dorp in wat nu Kroatië is. Tesla blijkt een veelbelovende werknemer bij Thomas Edison's Machine Works, maar interesseert Edison niet voor zijn revolutionaire motor. Tesla's breuk met Edison is het begin van levenslange rivaliteit; beide mannen zijn buitenbeentjes met tegengestelde persoonlijkheden en temperamenten.

Blu-ray: Tesla

Discs: 1 x Blu-ray | Release: augustus 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8719372009208 | Met dank aan: Dutch FilmWorks

Bekijk de afbeeldingDe schijf van deze High Definition-uitgave van Tesla zit vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant de filmposter en de achterkant lijkt geen extra's te voorspellen. De leeftijd: 9 jaar.

Beeld & geluid

Dutch FilmWorks levert alweer geruime tijd zeer nette High Definition-uitgaven op en ook deze uitgave van Tesla mag er weer zijn. De scherpte is redelijk in orde en met een lichte ruis doet het geheel prima filmisch aan, met iets wat donkere kleuren. Visueel mag de film er ook zeker zijn, al doet het soms nog wat snel opgenomen aan.

Het geluid komt niet verder dan een standaard DTS-HD 5.1 track met muziek van John Paesano, bekend van zijn werk voor films als The Maze Runner en All Eyez on Me. Al met al een prima track die de surround kanalen goed gebruikt, maar de boventoon wordt nooit gevoerd.

Bonusmateriaal

Op de schijf staan twee trailers, voor The Fanatic en Fukushima 50. Ook online zijn er geen video's of featurettes over de film te vinden en dit geeft al een beetje aan dat Tesla niet de meest in het oog springende productie is.

Wat vind jij van Tesla?

Heb jij genoten van Tesla? Of staat deze nog op jouw watchlist, of sla je deze over? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm