The Outpost

The Outpost (2020)

Deze verfilming van een Alamo-achtige belegering in Afghanistan biedt niet veel meer dan wat je ervan kunt verwachten.
play

7,0 details

  • 123 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Oorlog
  • Bulgarije
  • Verenigde Staten
123 Min Bulgarije

'The Outpost vertelt het verhaal van de 53 Amerikaanse soldaten die tijdens Operation Enduring Freedom tegen een strijdkracht van ongeveer 400 vijandige opstandelingen in het noordoosten van Afghanistan hebben gestreden. Oorspronkelijk gebouwd om de lokale bevolking te betrekken bij ontwikkelingsprojecten in de gemeenschap, stond Combat Outpost Keating - gelegen aan de voet van drie steile bergen op slechts 14 mijl van de Pakistaanse grens - tegenover een constante dreiging aangevallen te worden door de Taliban, waardoor de Amerikaanse soldaten die daar gestationeerd waren gevaar liepen. Toen uiteindelijk werd besloten om de basis te sluiten, ontdekte de Taliban dit en besloten ze een statement te maken.

Regie
Rod Lurie
Cast
Orlando Bloom, Cory Hardrict, Scott Eastwood, Fahim Fazli, James Jagger, Caleb Landry Jones, Bobby Lockwood, Taylor John Smith, Alexander Arnold, Jack Kesy, Milo Gibson, Will Attenborough, Jacob Scipio, Celina Sinden, Kwame Patterson.
Release
03.07.2020
Release NL
02.07.2020
Release DVD
06.11.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Rod Lurie | Scenario: Eric Johnson | Cast: Scott Eastwood (Clint Romesha), Caleb Landry Jones (Ty Carter), Milo Gibson (Robert Yllescas), Jacob Scipio (Justin T. Gallegos), Will Attenborough (Ed Faulkner), e.a.| Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2020

De Afghanistanoorlog nadert zijn twintigste jubileum, maar het is nog altijd een beetje gissen naar de exacte identiteit van deze oorlog. Wat aanvankelijk begon als een overhaaste vergeldingsmissie voor de 11-septemberaanslagen (er was nog geen maand verstreken toen het Amerikaanse leger de aanval opende op de Taliban), werd al gauw een voortslepende opbouwmissie met niet bijster indrukwekkende resultaten. Dat deze oorlog nog enigszins bekendstaat als een constructieve operatie, is puur omdat de zusteroorlog in Irak een nóg grotere puinhoop bleek. Misschien dat Hollywood zich er daarom nog niet al te enthousiast in vastbijt, zoals ooit met de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog wel tamelijk vlot gebeurde. Men lijkt eerst de kat uit de boom te willen kijken om te kunnen bepalen voor wat voor soort films deze oorlog geschikt is.

Dat neemt niet weg dat er wel degelijk enkele pogingen zijn ondernomen de Afghanistanoorlog in beeld te brengen. Maar deze hebben duidelijk niet de ambitie van films zoals The Deer Hunter of Apocalypse Now, die krap een paar jaar na de Vietnamoorlog al uiterst treffend wisten weer te geven hoe die oorlog in de decennia erna zou worden herinnerd, alvorens als klassiekers de boeken in te gaan. Wat betreft Afghanistan is men vooralsnog niet veel verder gekomen dan platte jongensavonturen zoals Lone Survivor en 12 Strong. Aardige tussendoortjes, maar ze zullen je waarschijnlijk geen nieuwe inzichten opleveren over de recente Amerikaanse militaire interventies. Datzelfde geldt voor The Outpost, dat eveneens een waargebeurd verhaal vrij ongeïnspireerd afdraait zonder een intrigerende invalshoek te kiezen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Outpost Nieuwsberichten