The Trial of the Chicago 7 (2020)

In 1968, democracy refused to back down.

Aaron Sorkin keert terug naar de rechtbank met een verhaal van vijftig jaar geleden dat ineens weer flink actueel is.
play

7,6 details

  • 129 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
  • India
129 Min Verenigde Staten

In 1968 verdeelt de Vietnamoorlog de Amerikaanse bevolking tot op het bot. Tijdens een anti-oorlog demonstratie in Chicago breken grote rellen uit en worden vele demonstranten gearresteerd. Nadat de rook is opgetrokken, worden zeven betogers door de Amerikaanse staat aangeklaagd voor samenzwering en rebellie. Zijn zij schuldig of is demonstreren tegen de overheid een mensenrecht?

Regie
Aaron Sorkin
Cast
Joseph Gordon-Levitt, Michael Keaton, Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Yahya Abdul-Mateen II, Mark Rylance, Frank Langella, John Carroll Lynch, Jeremy Strong, John Doman, Ben Shenkman, J.C. MacKenzie, Alex Sharp, Daniel Flaherty, Noah Robbins, Mike Geraghty.
Release
25.09.2020
Release NL
01.10.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Aaron Sorkin | Scenario: Aaron Sorkin | Cast: Mark Rylance (William Kunstler), Eddie Redmayne (Tom Hayden), Sacha Baron Cohen (Abbie Hoffman), Frank Langella (Julius Hoffman), Jeremy Strong (Jerry Rubin), Joseph Gordon-Levitt (Richard Schultz), e.a. | Speelduur: 129 minuten | Jaar: 2020

In Aaron Sorkins regiedebuut Molly's Game wordt terloops Arthur Millers 'The Crucible' vermeld, waarna de sleutelscène van dit toneelstuk zich aan het eind van de film onverwacht in een emotionele climax uitbetaalt. Daarmee wordt het ene verhaal gebruikt om het andere te verrijken. Intertekstualiteit op zijn best. Toepasselijk ook, want 'The Crucible' werkte eveneens op twee niveaus. Het was weliswaar een hervertelling van de Salem-heksenjacht eind zeventiende eeuw, maar werd door Miller geschreven als allegorie voor de paranoïde communistenjacht van senator Joseph McCarthy tweeënhalve eeuw later. Sorkins nieuwste bevat geen expliciete verwijzingen naar andere verhalen die voor duiding kunnen zorgen. Dat is namelijk nergens voor nodig; eenieder kan zien dat Sorkins weergave van gebeurtenissen van vijftig jaar geleden in feite over het heden gaat.

Sorkin schreef het script voor The Trial of the Chicago 7 al in 2007, maar door de schrijversstaking van 2008 ging de film destijds niet door. Dat het project nu nieuw leven is ingeblazen, heeft ongetwijfeld met de tijdsgeest te maken. De laatste vier jaar hebben in de Verenigde Staten de jaren zestig en zeventig teruggebracht, met al hun publieke protesten en vervaging van politieke normen. Geen gek idee dus om de belangrijke verhalen van die tijd naar het witte doek te vertalen. Steven Spielberg deed dat eerder al met The Post, dat inzoomde op de openbaarmaking van de Pentagon Papers en daarmee pleitte voor gedurfde journalistiek om de politiek in toom te houden. The Trial of the Chicago 7 gaat vergelijkbaar te werk. En hoewel de opnamen al een jaar geleden plaatsvonden, hebben de afgelopen maanden van burgerprotesten en excessief politiegeweld het verhaal alleen maar actueler gemaakt.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

The Trial of the Chicago 7 Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Trial of the Chicago 7

acties