DVD RELEASE

The Racer (2020)

Een ervaren wielrenner raakt gevangen tussen zijn loyaliteit aan de ploeg en de behoefte eindelijk eens in het geel te mogen rijden.
play

5,8 details

  • 95 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Sport
  • Ierland
  • Luxemburg
  • België
95 Min Ierland

Zomer 1998 – De openingsritten van de Tour de France zijn verhuisd naar Ierland. Doping wordt veelvuldig, maar in het geheim, toegediend gedurende deze ‘Tour du Dopage’. De Belgische wielrenner Dom Chabol, bijna aan het einde van zijn carrière, is één van de beste ‘Domestiques’ (meesterknechten) van de afgelopen 20 jaar in de Tour. Het is een zware, opofferende rol – tempo instellen, wind tegenhouden en ondersteuning bieden zodat de sprinter van het team als eerste over de finish komt – en zelf voor de overwinning gaan is geen optie. Maar Dom koestert in het geheim een verlangen om de gele trui te dragen – al is het maar één keer voor het einde van zijn carrière.

Regie
Kieron J. Walsh
Cast
Iain Glen, Louis Talpe, Karel Roden, Matteo Simoni, Ward Kerremans, Sarah Carroll, Timo Wagner, Paul Robert.
Release
13.03.2020
Release NL
22.10.2020
Release DVD
19.02.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Kieron J. Walsh | Scenario: Ciaran Cassidy, Kieron J. Walsh, Sean Cook | Cast: Louis Talpe (Dominique Chabol), Tara Lee (Dr. Lynn Brennan), Matteo Simoni (Lupo 'Tartare' Marino), Iain Glen ('Sonny' McElhone), Karel Roden (Viking), e.a.| Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2020

Vorige week verlieten twee wielerploegen de Ronde van Italië nadat hun renners positief waren getest. Op het coronavirus welteverstaan. Die benodigde verduidelijking kan worden gezien als een teken van de vreemde tijd waarin we leven. Tot 2020 betekende 'positief getest' in de wielersport immers maar één ding: doping. Wielrennen is bij lange na niet de enige sport waarin stimulerende middelen rondgaan, maar wel degene die er het meest om bekendstaat. En met goede reden: lange tijd werd het gebruik ervan door renners en ploegleiders als een gebruikelijk onderdeel van het sportproces beschouwd. In hoeverre de wielersport heden ten dage schoon is, zal waarschijnlijk pas blijken wanneer de nodige jaren zijn verstreken zonder positieve dopingtests, maar het lijkt aannemelijk dat de ergste periode in het verleden ligt. The Racer speelt zich af tijdens deze epo-hoogtijdagen: de Tour van 1998.

Deze Ronde van Frankrijk zou vanwege de Festina-affaire bekend komen te staan als 'le Tour Dopage'. The Racer vindt plaats voordat die bom barstte, voor en tijdens de eerste drie etappes, die in Ierland werden gereden. We volgen de fictieve wielrenner Dom Chabol, wiens voornaam kort is voor 'Dominique', maar net zo goed zou kunnen staan voor 'domestique'. Hij fungeert als knecht: degene die de kopman van de wielerploeg uit de wind houdt zodat die genoeg energie overhoudt om met een goed getimede sprint aan het einde van de etappe als eerste over de finishlijn te komen. Rijden als knecht wordt binnen de wielersport als een eervolle taak beschouwd, maar de tegen de veertig lopende Chabol (die waarschijnlijk zijn laatste Tour rijdt) ervaart in zijn werk steeds meer frustratie. In de observatie van een scharrel dat hij een professionele verliezer is, schuilt meer waarheid dan hij zou willen toegeven.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Racer Nieuwsberichten

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Racer

acties