5 films die draaien om fietsen

5 films die draaien om fietsen

Wij als Nederlanders weten als geen ander hoe handig het vervoermiddel kan zijn.

Deze week verschijnt wielerfilm The Racer in de bioscopen. Deze gelegenheid grijpen we graag aan om 5 films in het zonnetje te zetten die om fietsen draaien. Geef in de comments aan welke fietsfilm jij fantastisch vindt.



BMX Bandits


In de hoogtijdagen van de kleine stuntfiets kwam BMX Bandits uit. En dat is misschien niet de beste film die ooit gemaakt is, maar het betekende wel de eerste filmrol voor niemand minder dan Nicole Kidman.

Een groep jonge BMX-ers vindt per ongeluk een aantal gedumpte walkie-talkies. Die blijken van een bende overvallers te zijn. Terwijl ze opgejaagd worden door zowel de politie als de bandieten besluiten de stuntfietsers terug te vechten om de volgende overval te voorkomen.



Premium Rush


Bij fietsen denk je misschien niet gelijk aan een razendsnelle actiefilm. Toch is dat wat Premium Rush aan het genre toevoegt. Het is dan ook geen eenvoudige opgave om je als fietskoerier door de drukte van New York te banen.

Zeker niet wanneer je wordt opgejaagd door een corrupte agent, zoals Wilee overkomt. Hij blijkt in het bezit van een comprimerende envelop. In de chaos van de straten moet een versnelling hoger schakelen als hij uit de handen van de schurk wil blijven.



Les Triplettes de Belleville


Ook animatie ontkomt niet aan de fiets. De nostalgisch aanvoelende film Les Triplettes de Belleville bewijst dat met verve. Je moet er niet aan denken om frame voor frame die spaken te animeren!

Tijdens de prestigieuze Tour de France wordt een aanstormend talent ontvoerd door een bende gangsters. Zij willen hem gebruiken voor hun duistere plannen. Maar dan hebben ze niet gerekend op zijn oma Madame Souza. Samen met haar trouwe hond en een Jazz-trio van weleer zet ze de achtervolging in.



Wadjda


Fietsen als rebelse daad? In Wadjda uit Saudi Arabië gebeurt het! Deze brutale film - de eerste die volledig in het land werd gefilmd werd en dan ook nog door een vrouwelijke regisseur (!) - wist het hart van veel filmliefhebbers te bereiken.

De tienjarige Wadjda is geen typisch meisje. Waar haar hele klas de regels van de Koran netjes volgt, durft zij tegengas te geven. Haar grootste droom is een groene fiets. Maar ja, meisjes behoren niet op een fiets te rijden.

Ze besluit er dan zelf maar eentje te kopen, al heeft ze daar geen geld voor. Tot er plotseling een Koran-wedstrijd wordt aangekondigd. Hoewel ze veel te weinig van het heilige boek weet, besluit ze toch deel te nemen. Als ze haar droom ooit wil waarmaken, zal ze moeten studeren als nooit tevoren.



Ladri di biciclette


De moeder aller fietsfilms moet toch wel Ladri di biciclette zijn, ook wel bekend als The Bicycle Thief en Bicycle Thieves. En dat terwijl het grootste deel van de film de bewuste fiets niet eens te zien is!

Net na de Tweede Wereldoorlog is het niet makkelijk om in Italië een baan te vinden. Ricci is één van de gelukkigen wanneer hij als posterplakker aan de slag kan. Maar dan wordt zijn fiets gestolen, waardoor het onmogelijk wordt Rome te doorkruisen.

Met behulp van zijn zoontje probeert hij de fietsendief op te sporen om zijn tweewieler terug in handen te krijgen. Na een lastige zoektocht ontdekt Ricci wie zijn dierbare bezit heeft gepikt, maar zonder bewijs kan hij weinig beginnen. Hij weet echter ook dat hij zonder fiets geen kans heeft zijn baan te behouden.

NieuwsFilm

meest populair