Kanarie

Kanarie (2018)

Prachtig, gevoelig en emotioneel Zuid-Afrikaanse drama dat zich afspeelt in het leger. Waar pareltje.
play

7,3 details

  • 123 Min
  • Drama
  • Musical
  • Oorlog
  • Zuid-Afrika
123 Min Zuid-Afrika

'Kanarie' speelt zich af in 1985 tegen een achtergrond van apartheid, religie en oorlog, en volgt een tienerjongen, Johan Niemand, die altijd wordt gepest vanwege zijn liefde voor Britse new wave-muziek en Boy George. Nadat hij wordt opgeroepen om de dienstplicht te vervullen, doet hij auditie voor het legerkoor de Kanaries. Op tournee ontwikkelt hij gevoelens voor een 'mede-Kanarie' en begint hij alles wat hij weet in twijfel te trekken.

Regie
Christiaan Olwagen
Cast
Gérard Rudolf, Francois Jacobs, Hannes Otto, Germandt Geldenhuys, Jacques Bessenger, De Klerk Oelofse, Ludwig Binge, David Viviers, Andrico Goosen, Beer Adriaanse, Schalk Bezuidenhout, Laudo Liebenberg, Geon Nel, Johan Botha.
Release
01.05.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Christiaan Olwagen | Scenario: Carl-Johan Lingenfelder en Christiaan Olwagen | Cast: Schalk Bezuidenhout (Johan Niemand), Hannes Otto (Wolfgang Müller), Germandt Geldenhuys (Ludolf Otterman), Gérard Rudolf (Dominee Koch), e.a.| Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2018

"Wie het jou hart gebreek?" vraagt gastvrouw Arlene aan zanger en dienstplichtig militair Johan terwijl hij net aan haar zijn passie voor mode heeft opgebiecht en zichzelf in de spiegel aanstaart. "Niemand," luidt het antwoord. Daarmee zou de kous af zijn, ware het niet dat Johans achternaam Niemand is en hij hiermee toegeeft vooral zichzelf te hebben gekwetst. Arlene heeft net daarvoor Johan op het hart gedrukt Zuid-Afrika de rug toe te keren als hij zichzelf uit zijn kooi bevrijd heeft.

In het Zuid-Afrika van de jaren tachtig dat middenin de apartheidsgolf zat, was het bijzonder moeilijk om voor je geaardheid uit te komen. Pas een decennium later werd de strafbaarheid van homoseksualiteit opgeheven. Nog weer een decennium later werd Zuid-Afrika het eerste land dat de rechten van homo's, lesbiennes en transgenders in de grondwet vastlegde. Om het leven in het leger nog enigszins draaglijk te maken besluit Johan Niemand auditie te doen voor het zangkoor, de Kanaries.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Kanarie Nieuwsberichten