5 films die ondanks de titel niet over vogels gaan

5 films die ondanks de titel niet over vogels gaan

Deze week een luchtig lijstje films die we onder de loep nemen.

Deze week verschijnt het prachtige Kanarie, een film die niet over het gele vogeltje gaat, maar over een jonge homo die zijn weg moet vinden in het intolerante Zuid-Afrika van de jaren tachtig. Tijd om in de filmgeschiedenis op zoek te gaan naar andere films die - ondanks de titel - helemaal niet over vogels gaan.



The Pelican Brief


De grootgebekte vogel uit de titel speelt uiteraard geen rol van betekenis in rechtbankthriller The Pelican Brief. In de verfilming van de bekende John Grisham roman draait het namelijk om een samenzwering van jewelste.

Wanneer twee rechters van het Hooggerechtshof zijn vermoord, gaat een jonge rechtenstudente op onderzoek uit. Met behulp van een onderzoeksjournalist wil ze haar bevindingen wereldkundig maken. Hun levens komen in gevaar wanneer blijkt dat iemand deze geheimen koste wat kost in de doofpot wil houden.



Black Hawk Down


De zwarte havik in dit waargebeurde verhaal is de bijnaam van de Sikorsky UH-60 helikopter. Deze wordt tijdens de oorlog in Somalië neergehaald door vijandelijke troepen. Deze spannende prent is voorzien van een jonge topcast met onder andere Ewan McGregor, Josh Hartnett, Eric Bana,
Orlando Bloom, en zelfs Tom Hardy in zijn filmdebuut.

Het elimineren van een beruchte krijgsheer zou slechts een uurtje in beslag moeten nemen, maar dan loopt een groep jonge soldaten in een val. Gestrand in vijandelijk gebied staat de overlevenden in Black Hawk Down een zwaar gevecht te wachten om hun terugkeer te garanderen.



Black Swan


Het Zwanenmeer is waarschijnlijk het bekendste balletstuk ter wereld. Maar wanneer Darren Aronofsky ermee aan de slag gaat, weet je dat Black Swan geen alledaags eindresultaat gaat krijgen.

Nina is het grootste talent van de New Yorkse balletwereld. Dat zij de rol van Zwanenkoningin gaat vertolken is dan ook geen verrassing. Maar dan duikt plotseling veelbelovende Lily op. Met alle druk op haar schouders staat Nina al snel voor een angstaanjagende vraag. Is er iets mis met haar of probeert Lily haar leven inderdaad over te nemen?



To Kill a Mockingbird


In To Kill a Mockingbird spelen ze de spotvogels uit de titel voornamelijk een thematische rol. Het zijn onschuldige diertjes die nooit een ander levend wezen kwaad zouden doen, zo leert de hoofdpersoon al op jonge leeftijd tijdens het jagen.

Eenmaal volwassen is Atticus Finch advocaat geworden. Hij moet een zwarte man verdedigen die wordt beschuldigd van het verkrachten van een blank meisje. In het zuidelijke Alabama van de jaren dertig is de man al veroordeeld voordat zijn proces begonnen is, maar Finch weigert op te geven. Hij zweert de waarheid boven tafel te krijgen.



One Flew Over the Cuckoo's Nest


De koekoek uit One Flew Over the Cuckoo's Nest komt uit een bekend Amerikaans kinderrijmpje. Maar in feite draait het verhaal over het wel en (voornamelijk) wee van een psychiatrisch ziekenhuis. Met een weergaloze Jack Nicholson in de hoofdrol.

De veroordeelde McMurphy denk dat zijn straf een stuk makkelijker is in een gesticht, dus doet hij zich voor als psychiatrische patiënt. Maar dat is gerekend buiten zuster Ratched, die met harde hand regeert. De twee komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, met een onvermijdelijke confrontatie tot gevolg.

NieuwsFilm

meest populair