Boeiende, thematisch nog altijd relevante documentaire over hoe de FBI Martin Luther King ten val probeerde te brengen.
play

7,4 details

  • 104 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
104 Min Verenigde Staten

Martin Luther King vs. the FBI is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.

Alt titel
MLK/FBI
Regie
Sam Pollard
Cast
John F. Kennedy, Merv Griffin, Martin Luther King, Lyndon Johnson, Robert F. Kennedy, J. Edgar Hoover, James Comey, Donna Murch, Beverly Gage, Clarence B. Jones, David Garrow, Kenneth Keating, Coretta Scott King, Andrew Young, Arthur Goldberg, H. Rap Brown.
Release
15.09.2020
Release NL
07.10.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Sam Pollard | Scenario: Benjamin Hedin & Laura Tomaselli | Cast: Martin Luther King (archiefmateriaal), J. Edgar Hoover (archief), Will Sullivan (archief), Lyndon B. Johnson (archief), e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2020

Martin Luther King kennen we vandaag de dag allemaal als een van de grote morele leiders van de twintigste eeuw. Zijn 'I have a dream'-speech over zijn hoop op raciale gelijkheid is één van de beroemdste redevoeringen aller tijden. Zijn citaten en gedachtegoed worden zeker in de Verenigde Staten door mensen vanuit het gehele politieke spectrum aangehaald. Maar dat was niet altijd zo. Tijdens zijn leven werd hij door een groot deel van de (witte) gevestigde orde als een staatsvijand gezien, die onderdrukt moest worden. Daar gaat de nieuwe documentaire Martin Luther King vs. The FBI over.

Overigens werd hij ook door een (klein) deel van de zwarte gemeenschap als niet radicaal genoeg en daarom zelfs als verrader gezien, maar dat is niet de focus van deze documentaire. Die ligt voornamelijk op hoe de overheid, specifiek in de persoon van FBI-directeur Edgar J. Hoover en zijn rechterhand Will Sullivan, jarenlang Martin Luther King afluisterde, in de hoop hem op iets te betrappen waarvoor ze hem konden pakken.

videotrailers & clips