Hoogtijdagen

Hoogtijdagen (2021)

Een wonderschoon portret van het Kola-schiereiland in Rusland.
play

6,9 details

  • 91 Min
  • Documentaire
  • Nederland
91 Min Nederland

De idealistische intenties waarmee vanaf het begin van de Russische revolutie het Kola schiereiland is ontgonnen hebben diepe sporen nagelaten, in het landschap en in de geest van mensen. De film vertelt over de hoogtijdagen van de oude, optimistische generaties en hun gefnuikte idealen; vertelt over een gebied dat zwaar te lijden heeft onder de mijnbouwindustrie en over een jonge generatie die vooral weg wil. In het verval vindt de film ook schoonheid en relativering, en tekenen van veerkracht van gewone mensen.

Alt titel
Glory Days
Regie
Ben van Lieshout
Release
27.01.2021
Release NL
19.08.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Ben van Lieshout | Scenario: Ben van Lieshout | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2021

Wat trekt ons aan in ruïnes en stedelijk verval? Is het om de mens te leren kennen via zijn geschiedenis, het sluimerende besef van de vergankelijkheid van ons en onze beschavingen, of bevat verval een inherente schoonheid? Met het camerawerk van Ben van Lieshout is er in ieder geval een ontegenzeggelijke esthetiek te vinden in de industriële skeletten die langzaam door de natuur worden heroverd. Hoogtijdagen brengt met shots die als prachtige melancholische schilderijen voorbij waaien een hele regio in beeld met zijn natuur, stedelijk verval, zware industrie en Sovjetgeschiedenis.

Met een open vizier laat Ben van Lieshout het Kola-schiereiland boven de poolcirkel in het noordwesten van Rusland zien. In de Sovjettijd werd hier vanwege de vele natuurlijke grondstoffen begonnen met grootschalige mijnwerkzaamheden. Dat vereiste ook nabije huisvesting, waardoor de regio vol staat met fascinerende utopische Sovjetarchitectuur. Van Lieshout laat deze troosteloze flatgebouwen, met daarop vaak nog muurkunst met propagandamateriaal, op geheel eigen wijze leven als een tableau vivant.

videotrailers & clips