Babylon

Babylon (2022)

In dit Hollywoodepos van Damien Chazelle lijkt niets te gek. Verbazing slaat gaandeweg om in overdaad.
play

6,6 details

  • 188 Min
  • Drama
  • Komedie
  • Historisch
  • Verenigde Staten
188 Min Verenigde Staten

Babylon, geschreven en geregisseerd door Damien Chazelle met Brad Pitt, Margot Robbie en Diego Calva in de hoofdrol, is een origineel verhaal dat zich afspeelt in het Los Angeles van de jaren 1920. Ook o.a. Jovan Adepo, Li Jun Li en Jean Smart spelen in deze film over de opkomst en ondergang van diverse personages in een tijdperk van decadentie in het vroege Hollywood.

Regie
Damien Chazelle
Cast
Brad Pitt, Tobey Maguire, Margot Robbie, Li Jun Li, Eric Roberts, Sean O'Bryan, Lukas Haas, Jean Smart, Flea, Spike Jonze, Jeff Garlin, Todd Giebenhain, Max Minghella, Olivia Wilde, Katherine Waterston, Phoebe Tonkin, Samara Weaving, Chloe Fineman, Jennifer Grant, Diego Calva, Raelynn Harper, Jimmy Ortega, Shane Powers, Marcos A. Ferraez, Troy Metcalf, Hansford Prince, Albert Hammond Jr., Jovan Adepo, Bregje Heinen, J.C. Currais, Telvin Griffin, Cutty Cuthbert.
Release NL
19.01.2023
Release DVD
13.04.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Damien Chazelle | Scenario: Damien Chazelle | Cast: Margot Robbie (Nellie LaRoy), Brad Pitt (Jack Conrad), Diego Calva (Manny Torres), Jean Smart (Elinor St. John), Jovan Adepo (Sidney Palmer), Li Jun Li (Lady Fay Zhu), e.a. | Speelduur: 189 minuten | Jaar: 2022

Het filmjaar 2023 is nog maar net ontwaakt maar het valt te bezien of we dit jaar nog zo'n wervelende beeldenorgie te zien krijgen als in het eerste halfuur van Damien Chazelles Babylon. We zien een hedonistisch Hollywoodfeestje in de jaren twintig. De coke ligt in vrachtladingen voor het opsnuiven, Josephine Baker-achtige danseressen verleiden het publiek, er wordt openlijk gesekst en - jawel - we zien een entertainer met dwerggroei rondspringen op een enorme pogostick in de vorm van een over het publiek heen ejaculerende penis.

Chazelle verklaarde voorafgaand aan de release van zijn ruim drie uur klokkende epos dat hij de extreem excessieve en extravagante levensstijl van de voornaamste vertegenwoordigers van de filmwereld in beeld wilde brengen. Je kunt met gemak stellen dat dit wel is gelukt. Niets is te dol, getuige de olifant die met een gammele truck de heuvel op gereden wordt voor het feest. Als een ketting breekt worden we getrakteerd op een shot dat aanvankelijk lastig is te plaatsen. Het blijkt een close-up van een olifantenanus die zijn darminhoud over de trainer uitstort.

alle artikelen (33)

Babylon Nieuwsberichten