Het ware verhaal achter het bloedbad van Novotsjerkassk in 1962, gevat in mooie zwart-witbeelden.
play

7,8 details

  • 121 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Rusland
121 Min Rusland

Liudmila is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Ze is een trouw communist die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht voor de ideologie van Stalin. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Liudmila voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken. Maar de demonstratie is onvermijdelijk en ook haar opstandige dochter kiest de kant van de arbeiders. De bijeenkomst wordt door de autoriteiten hard neergeslagen. Liudmila is getuige van het bloedbad en de paniek en komt tot het gruwelijke besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen. Haar wereldbeeld kantelt. Ondanks de blokkade van de stad, de massale arrestaties en de pogingen van de autoriteiten om het bloedbad te verdoezelen, gaat ze wanhopig op zoek naar haar dochter. Het verhaal van de aangrijpende Russische film Dear Comrades van Andrei Konchalovsky is gesitueerd in de Sovjet-Unie in 1962, ten tijde van Chroesjtsjov, toen een arbeidersstaking bloedig werd neergeslagen. Een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt.

Alt titel
Dorogie Tovarishchi
Regie
Andrei Konchalovsky
Cast
Yuliya Vysotskaya, Andrey Gusev, Pjotr Olev, Roman Kalkaev, Vyackeslav Piskarev, Artyom Krysin, Dmitriy Koshelev, Goga Pipinashvili, Oleg Tsvetanovich.
Budget
$ 2.000.000
Release
07.09.2020
Release NL
09.09.2021
Release DVD
15.12.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrey Konchalovskiy | Scenario: Elena Kiseleva en Andrey Konchalovskiy | Cast: Yuliya Vyotskaya (Lyuda), Vladislav Komarov (Oleg), Andrey Gusev (Viktor), Yuliya Burova (Svetska)Sergei Erlish (Lyuda's vader) e.a.| Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2020

Novotsjerkassk, 1962. De prijzen van de schaarse levensmiddelen stijgen, de salarissen van fabrieksarbeiders dalen. De arbeiders pikken dit niet en komen in opstand. Ze gaan staken. Duizenden mensen trekken naar het stadhuis en politiekantoor, wat enkele arrestaties tot gevolg heeft. De dag daarna sluiten nog meer arbeiders zich aan bij de stakende menigte, op weg naar het centrum van de stad. Ze komen aan bij het kantoor van de partijcommissie van Novotsjerkassk. Wat daarna gebeurde, bleef tot in de jaren negentig onduidelijk. Met Dear Comrades! probeert Andrey Konchalovskiy het ware verhaal achter het bloedbad van Novotsjerkassk in stijlvol gefilmde zwart-witbeelden te reconstrueren.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Lyuda, een sovjetvrouw in hart en nieren. Ze werkt vol overgave voor de lokale partijcommissie en ziet graag dat het volk zich aan de regels houdt. Ze voelt zich beledigd als de dame van de voedseluitgifte - die haar wat extra chocoladerepen, drank en tabak toestopt - bezorgd vraagt of het waar is wat men zegt. De prijzen van levensmiddelen gaan omhoog en de salarissen van fabrieksarbeiders gaan omlaag, maar Lyuda zegt gepikeerd dat het socialisme het volk nooit in de steek zal laten. Met een volle tas verlaat ze de winkel en gaat naar huis, waar haar dochter Svetka en haar vader op haar wachten.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Dear Comrades!

acties