Coming-of-agefilm of een geschiedenisles over de politieke conflicten in Burundi? Kiezen blijkt lastig.
play

6,3 details

  • 111 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • België
111 Min Frankrijk

De tienjarige Gabriel woont in een luxe expatwijk in Burundi: zijn ‘kleine land’. Hij groeit samen met zijn vrienden en kleine zusjes op tot een vrolijk kind. Zijn zorgeloze jeugd komt tot een abrupt einde wanneer in 1993 de spanningen in buurland Rwanda overspringen naar Burundi. Niet alleen zijn familie komt in gevaar, maar ook zijn eigen onschuld.

Alt titel
Petit Pays
Regie
Eric Barbier
Cast
Jean-Paul Rouve, Veronika Varga, Isabelle Kabano.
Release
03.02.2020
Release NL
02.12.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Eric Barbier | Scenario: Eric Barbier (script), Gaël Faye (boek) | Cast: Djibril Vancoppenolle (Gabriel), Jean-Paul Rouve (Michel), Isabelle Kabano (Yvonne), Delya de Medina (Ana), e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2020

Kinderen spelen in prachtige landschappen, vastgelegd in warme, heldere kleuren. De beelden roepen het idee van een paradijs op. Hoofdpersonage Gabriel, afgekort Gaby, leeft echter in Burundi in 1993 en het land staat op de rand van chaos. De politieke spanningen tussen de Hutu's en Tutsi's lopen steeds verder op en zullen gauw leiden tot extreem bloederig geweld en genocide. De politieke spanningen hebben ook invloed op het huwelijk van Gaby's witte, Franse vader en zwarte, Rwandese moeder die uit elkaar groeien.

Gaby en zijn zusje Ana blijven voor het overgrote deel van de film buiten schot van de echte gruwelijkheden. Een goede keuze, want daardoor staat de spanning van het naderende onheil centraal zonder dat er sprake is van exploitatief geweld of een melodramatische opeenstapeling van ongeluk. Als het geweld later toch dichterbij komt, maakt dit des te meer impact. De ethische keuzes waar de jonge Gaby voor komt te staan contrasteren met zijn onschuldige en veilige jeugd. Het werkt minder goed dan verwacht.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Small Country: An African Childhood

acties