Kuessipan

Kuessipan (2019)

In Kuessipan worden tradities verrassend genoeg eens niet door de vooruitgang verzwolgen.
play

7,4 details

  • 117 Min
  • Drama
  • Canada
117 Min Canada

Mikuan en Shaniss zijn twee Innu hartsvriendinnen die op de drempel staan naar volwassenheid. Hoewel ze opgroeien als beste vriendinnen in het Innu reservaat Uashat Mak Mani-Utenam in het Canadese Québec, leiden Mikuan en Shaniss een ander leven. Mikuan woont bij haar liefhebbende familie, wil graag schrijfster worden en droomt ervan naar de stad te verhuizen. Shaniss komt uit een gebroken gezin, brengt haar jeugd door in verschillende huizen en maakt de middelbare school niet af. Ze woont samen met haar vriend Greg en hun baby. Als kinderen beloofden ze elkaar altijd samen te zullen blijven. De Innu-identiteit is een sterk onderdeel van hun leven. Maar naarmate ze ouder worden, komen de verschillen steeds meer boven drijven.

Alt titel
La Fille au Ventre Rond
Regie
Myriam Verreault
Cast
Martin Desgagné, Brigitte Poupart, Sharon Ishpatao Fontaine, Étienne Galloy, Yamie Grégoire, Roselyn Fontaine, Cédrick Ambroise, Caroline Vachon, Anniss Desterres, Mike Innu Papu Mckenzie, Billy-Jack Jourdain, Mikupishan Poirier, Douglas Grégoire.
Release
01.09.2019
Release NL
23.09.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Myriam Verreault | Scenario: Naomi Fontaine, Myriam Verreault | Cast: Sharon Ishpatao Fontaine (Mikuan Vollant), Yamie Grégoire (Shaniss Jourdain), Étienne Galloy (Francis), Douglas Grégoire (Greg), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2019

Het is twee jeugdvriendinnen wel toevertrouwd. Een leven lang contact houden, maar vooral ook bij tijd en wijle elkaar het leven onmogelijk maken. Dit geldt voor alle vriendinnen overal ter wereld, maar zeker als ze opgroeien in een fysiek afgezonderde gemeenschap zoals de Innu in Canada. Want hoewel Mikuan en Shaniss best wel eens in het westerse Quebec komen, ligt hun reservaat net zo afgelegen als het woord reservaat doet vermoeden. In ieder geval ver genoeg om nog dagelijks te moeten kampen met de onvermurwbare, eeuwenoude tradities van hun volk.

De vriendinnen benaderen die zowel hartverwarmende als tenenkrommende tradities zoals het dit genre betaamt: tegenstrijdig. Maar Kuessipan laat de vriendinnen elkaar niet verzwelgen en geeft het authentieke karakter van de stam en de voordelen van het openstaan voor vooruitgang de ruimte. De film kan zodoende uitgroeien tot zowel een metafoor als een blauwdruk van hoe deze overal ter wereld terugkerende strijd gevoerd kan worden.

videotrailers & clips