Feast (2021)

Onevenwichtige, maar interessante experimentele film van Nederlandse bodem.
play

5,7 details

  • 75 Min
  • Drama
  • Nederland
75 Min Nederland

'Feast' is een gewaagde deconstructie van de beruchte Groninger hiv-zaak, van de Nederlandse kunstenaar en filmmaker Tim Leyendekker, waarin drie mannen andere mannen drogeerden en besmetten met hun eigen hiv-geïnfecteerde bloed. Deels fictie, deels documentaire, neemt de film ons mee langs zeven sequenties, die allemaal een ander licht op de zaak schijnen.

Regie
Tim Leyendekker
Cast
Bert Luppes, Sanne den Hartogh, Kuno Bakker, Vincent van der Valk, Maureen Teeuwen, Eelco Smits, Koen Van Kaam, Trudi Klever, Oscar Van Den Boogaard.
Release
17.09.2020
Release NL
26.05.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Tim Leyendekker | Scenario: Tim Leyendekker, Gerardjan Rijnders | Cast: Eelco Smits (Hans/Fred), Koen van Kaam (Wim/Marcel), Kuno Bakker (Peter/Joost), Trudi Klever (politiemedewerker), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2021

In deze experimentele film houdt Tim Leyendekker een misdaad tegen het licht en onderzoekt de morele implicaties ervan. Het draait om de Groninger hiv-zaak, die speelde vanaf 2005, waarbij drie mannen andere mannen op seksfeesten opzettelijk besmetten met hiv door hen eerst te drogeren en daarna met het virus te injecteren. In zeven verschillende vignetten in wisselende stijlen confronteert Leyendekker de kijker met vragen rondom schuld, vooroordelen en liefde.

Aan het begin van de film is er een diepgaande conversatie tussen de drie daders, hier gespeeld door acteurs. Zij voeren een gesprek over wat liefde zou zijn. Volgens hen draait het om vertrouwen en het vergeten van jezelf. Deze conversatie krijgt nog een extra laag doordat de drie personages vervolgens zichzelf ook weer bekijken vanachter een weerspiegelende glazen wand terwijl zij dit gesprek voeren. Ze zijn zowel degenen die een oordeel vellen als de daders.

videotrailers & clips