Leave No Traces
Vechten tegen een veelkoppig monster in beklemmend Pools drama over corruptie van de overheid.
play

6,7 details

  • 160 Min
  • Drama
  • Polen
  • Tsjechië
  • Frankrijk
160 Min Polen

Polen, 1983. Op weg naar het centrum van Warschau wordt de jonge student Grzegorz Przemyk gearresteerd door de politie en meegenomen naar het bureau, waar hij zo zwaar mishandeld wordt dat hij twee dagen later overlijdt. Zijn vriend Jurek is de enige getuige van de gebeurtenis. Samen met Grzegorz’ moeder Barbara besluit hij te vechten voor rechtvaardigheid en tegen de politie te getuigen.

Alt titel
Zeby Nie Bylo Sladów
Regie
Jan P. Matuszynski
Cast
Aleksandra Konieczna, Agnieszka Grochowska, Andrzej Chyra, Jacek Braciak, Robert Wieckiewicz, Tomasz Kot, Bartlomiej Topa, Michal Zurawski, Tomasz Zietek, Adam Bobik, Dariusz Chojnacki, Sandra Korzeniak, Jerzy Bonczak, Mikolaj Grabowski, Sebastian Pawlak, Joanna Fertacz, Andrzej Nejman, Rafal Mackowiak.
Release
08.09.2021
Release NL
26.05.2022
Release DVD
17.08.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Jan P. Matuszynski | Scenario: Kaja Krawczyk-Wnuk | Cast: Thomasz Zietek (Jurek Popiel), Sandra Korzeniak (Barbara Sadowska), Jacek Braciak (Tadeusz Popiel), Agnieszka Grochowska (Grazyna Popiel), Thomasz Kot (Kowalczyk), e.a. | Speelduur: 160 minuten | Jaar: 2021

Leave No Traces grijpt de kijker al snel bij de keel. Dit aanhoudend deprimerende drama legt de machinaties bloot van een tot op het bot corrupt systeem. Het doet dat in ruim tweeënhalf uur, zodat je net als de personages te maken hebt met een uitputtingsslag. Met een overduidelijke moord door de politie blijkt het in het Polen van de jaren tachtig alsnog onmogelijk om de waarheid te spreken en het recht te laten zegevieren.

Jurek en zijn maat Grzegorz worden opgepakt tijdens een identiteitscontrole. Het is op dat moment niet meer verplicht in Polen om altijd papieren op zak te hebben, maar dat maakt deze agenten niets uit. Op het bureau blijft Grzegorz tegenwerken en wordt hij dusdanig in elkaar geslagen dat hij niet veel later overlijdt. De scène van de mishandeling is expliciet en misselijkmakend, maar niet sensatiezuchtig. Hij plaatst de kijker in de schoenen van Jurek. Wanneer Jurek niet meer kan zien wat er gebeurt, verplaatst de camera zich naar zijn gezicht terwijl hij in een houdgreep gehouden wordt.

videotrailers & clips