Documentaire verweeft familiegeschiedenis en nationaal trauma kundig met elkaar.
play

7,6 details

  • 93 Min
  • Documentaire
  • Nederland
93 Min Nederland

De vader van Sana Valiulina praatte nooit over het verleden. Sana en haar zus Dinar wisten dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten, maar de precieze toedracht bleef onduidelijk. Zoals regisseur Aliona van der Horst in haar vorige film Liefde is aardappelen (2017) het Russische verleden indook aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis, zo gebruikt ze in Turn Your Body to the Sun de persoonlijke zoektocht van de zussen Valiulina als uitgangspunt voor een zorgvuldige, ontroerende historische verkenning. Sana’s vader behoorde tot de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel stierf tijdens hun gevangenschap van uitputting en honger; de overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders beschouwd en naar de goelag gestuurd. Tien jaar verbleef Sana’s vader daar. Was hij een verrader, of werd hij verraden?

Regie
Aliona van der Horst
Cast
Sana Valiulina.
Release
20.11.2021
Release NL
16.06.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Aliona van der Horst | Cast: Sana Valiulina | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2021

In Turn Your Body to the Sun gaat schrijfster Sana Valiulina op zoek naar de geschiedenis van haar vader. In deze documentaire komt het verhaal van miljoenen krijgsgevangenen van het Sovjetleger tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het licht. Met gevonden materiaal, waaronder archiefbeelden en brieven, wordt de hele geschiedenis van een man en tegelijkertijd een hele natie verteld.

Met Liefde is Aardappelen liet regisseur Aliona van der Horst al zien dat ze vanuit persoonlijke familiegeschiedenissen de trauma's van Rusland op unieke wijze bloot kan leggen. De vader van Sana Valiulina zweeg altijd over zijn verleden. Het enige dat ze wist is dat hij in een strafkamp had gezeten. Aan de hand van de vele brieven en dagboeken die van haar vader zijn overgebleven probeert Sana erachter te komen hoe haar vader in dat strafkamp terecht is gekomen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Turn Your Body to the Sun

acties