Gladbeck: The Hostage Crisis
Intrigerende retrodocumentaire onderzoekt de belangrijke rol van de pers tijdens een gewelddadige gijzeling in 1988.
play

7,6 details

  • 91 Min
  • Documentaire
  • Misdaad
  • Duitsland
91 Min Duitsland

Op 16 augustus 1988 arriveerden Dieter Degowski en Hans-Jürgen Rösner bij een kantoor van de Deutsche Bank in Gladbeck. Het bezoek veranderde in een overval en de twee gewapende mannen namen een aantal mensen in gijzeling. Langer dan twee dagen wisten ze de Duitse politie op afstand te houden door in een gekaapte lijnbus te vluchten. Het gijzeldrama werd live gevolgd en eindigde bloederig. Het mediaspektakel zorgde daarnaast voor een debat over journalistieke ethiek. In deze documentaire komt de donkere periode weer tot leven met gebruikmaking van een enorme hoeveelheid aan archiefmateriaal.

Alt titel
Gladbeck: Das Geiseldrama
Regie
Volker Heise
Release
08.06.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Volker Heise | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2022

In augustus 1988 vond in het Duitse plaatsje Gladbeck een van 's werelds meest spectaculaire gijzelingen plaats. Dit spektakel kwam niet voort uit de professionaliteit van de gijzelaars of de politie, maar uit de extreme sensatiejournalistiek die rondom de gijzeling plaatsvond. De documentaire Gladbeck: Das Geiseldrama, die exclusief bestaat uit origineel televisiemateriaal, kijkt terug op dit mediacircus. Het resulteert in een fascinerende rapportage, die enkel via montage een kritisch oog werpt op het wilde en onethische gedrag van de journalisten op de plaats delict.

Het was terecht dat journalisten de situatie destijds omschreven als 'Geiseldrama', aangezien de gijzeling een stevige 54 uur duurde. Grimmige journaallezers aan de lijn met de gijzelaars, opgewonden journalisten achter politielinten en uitgeputte daders vormden het spektakel, waar miljoenen Duitsers gefascineerd naar bleven kijken. Op dat punt is het drama nog het meest te vergelijken met de Nederlandse treinkapingen in 1975 en 1977, die eveneens uitgebreid via de televisie te volgen waren.

videotrailers & clips