Cadet 1947

Cadet 1947 (2021)

5,3 details

  • 111 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Oorlog
  • Indonesië
111 Min Indonesië

Maguwo, Jogjakarta, 1947. Zeven jongemannen zijn cadetten en technici van de Indonesische luchtmacht. Slechts twee jaar na de onafhankelijkheid van Indonesië valt Nederland weer binnen. Om terug te vechten, besluiten Mul, Adji, Sigit, Har, Tardjo, Kaput en Dul om het hoofdkwartier van het Nederlandse leger vanuit de lucht aan te vallen. De jongemannen zijn echter nog niet bedreven met vliegtuigen. Zullen ze erin slagen te bewijzen dat ze kunnen vliegen en veilig naar huis kunnen terugkeren?

Regie
Rahabi Mandra
Aldo Swastia
Cast
Ario Bayu, Mike Muliadro, Marthino Lio, Ibnu Jamil, Wafda Saifan Lubis, Chicco Kurniawan, Bisma Karisma, Omara N. Esteghlal, Fajar Nugra, Andri Mashadi, Kevin Julio, Hardi Fadhillah, Indra Pacique, Ahmad Ramadhan, Givina Lukita.
Release
20.11.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Rahabi Mandra, Aldo Swastia | Scenario: Rahabi Mandra, Aldo Swastia | Cast: Kevin Julio (Moeljono), Bisma Karisma (Soetardjo Sigit), Marthino Lio (Bambang Saptoadji), Omara N. Esteghlal (Suharnoko Harbani), e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2022

De Nederlandse filmindustrie besteedde maar weinig schermtijd aan de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd tot De Oost dit conflict kritisch aan de kaak stelde. In Indonesië is er echter veelvuldig sprake van de 'film perjuangan', oftewel de strijdfilm, over de verzetsstrijd tegen de Nederlanders vlak na de Tweede Wereldoorlog. Nu kan via Netflix ook in Nederland zo'n patriottische film worden bekeken, waarin het voor de verandering bommen regent op de Nederlandse baretten. De premisse van Cadet 1947 belooft een waardevolle geschiedenisles, maar de film neemt al snel een drastische wending.

De film volgt het reilen en zeilen van de piepjonge luchtmacht van het Indonesische leger gedurende de 'politionele acties' van 1947 tot 1949. Met name wordt er verhaald over de belangrijke historische gebeurtenis van de eerste luchtaanval van het Indonesische leger op de Nederlandse strijdkrachten. Het doel van de film is daarmee ambitieus en lonkt ernaar om een spectaculaire vliegeniersfilm te worden. Die hoge verwachtingen storten helaas gauw weer neer.

videotrailers & clips