Saint Omer

Saint Omer (2022)

In dit gelaagde, beladen drama staat een vrouw terecht voor de tragische verdrinking van haar babydochter.
play

7,6 details

  • 122 Min
  • Drama
  • Frankrijk
122 Min Frankrijk

De jonge schrijver Rama reist naar Saint Omer om het proces te volgen van Laurence Coly, een Senegalese immigrantenmoeder die terechtstaat voor de moord op haar baby. Rama is zelf zwanger en ontdekt veel parallellen tussen haar en Laurence. Saint Omer is een onthutsende en aangrijpende film over de twijfels die met het moederschap gepaard gaan en over het aanhoudende racisme in Frankrijk.

Regie
Alice Diop
Cast
Aurélia Petit, Xavier Maly, Valérie Dréville, Salimata Kamate, Alain Payen, Charlotte Clamens, Thomas De Pourquery, Guslagie Malanda, Kayije Kagame, Adama Diallo Tamba, Coumba-Mar Thiam, Louise Lemoine Torrès, Roald Iamonte, Seyna Kane, Binta Thiam, Robert Cantarella, Dado Diop, Mariam Diop.
Release
07.09.2022
Release NL
09.03.2023
Release DVD
14.06.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Alice Diop | Scenario: Amrita David, Alice Diop en Marie N'Diaye | Cast: Kayije Kagame (Rama), Guslagie Malanda (Laurence Coly), Válerie Dréville (rechter), e.a. | Speelduur: 122 minuten | Jaar: 2022

In 2013 laat een Senegalees-Franse vrouw haar vijftien maanden oude dochter achter aan de kustlijn van een Frans badplaatsje, met een zekere verdrinkingsdood tot gevolg. In de rechtszaal van de stad Saint-Omer verklaart Fabienne Kabou dat ze onder invloed was van hekserij, waarop haar advocaat haar omschrijft als "intelligent, maar irrationeel". In Saint Omer, een gedramatiseerde reconstructie van de rechtszitting, blijkt die uitspraak de lading van Kabous tragische verhaal bepaald niet te dekken. Als kijker kun je kiezen: neem je plaats in de stoel van de rechter of blijf je de voorzichtige, empathische toehoorder?

Een van de toehoorders is Rama, een schrijfster en professor die als relatieve buitenstaander speciaal naar de zitting komt om het verhaal van Laurence Coly (voor de gelegenheid is de naam veranderd) aan te horen. Regisseuse Alice Diop keert de camera tijdens de verdediging meermaals richting Rama's betrokken gezicht. Haar lichaamstaal verraadt diepe betrokkenheid, maar ook een stukje angst en vertwijfeling.

videotrailers & clips