Daughters of the Sun
Gitzwarte en prachtige documentaire over meisjes die hun levenslicht terugvinden.
play

7,9 details

  • 74 Min
  • Documentaire
  • Nederland
74 Min Nederland

De Jezidi-vrouwen waren jong, vaak nog kinderen, toen ze werden ontvoerd vanuit de bergen in Iraaks Koerdistan. Ze werden bruut gescheiden van hun familie, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als seksslavinnen van IS-strijders. Inmiddels zijn veel van hen teruggekeerd, maar de taboes in de gemeenschap belemmeren de re-integratie van de jonge vrouwen. Nederlands-Koerdische filmmaker Reber Dosky reisde af naar het centrum van de Jezidi-gemeenschap om hun verhalen vast te leggen.

Regie
Reber Dosky
Release
25.03.2023
Release NL
30.03.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Reber Dosky | Scenario: Reber Dosky | Cast: Hussein Osman, Faiza Kamal, Sarab Issa, Jamila Rasho, Ameera Rasho, Ekhlas Kuthr, Maqboola Bajoo, e.a. | Speelduur: 75 minuten | Jaar: 2023

Daughters of the Sun begint met duisternis. Een duisternis zo diepzwart dat je ogen maar lastig kunnen wennen. Het heeft een desoriënterend effect, deze absolute en totale donkerte. Dan, heel langzaam, wordt een groep jonge meisjes zichtbaar. Tieners. Onder leiding van theatermaker 'oom' Hussein, die met een lantaarn vooraan loopt, gidst hij de meisjes naar hun plek, waar zij hun verhalen vertellen. Geen vrolijke verhalen.

Ieder beschrijft hoe zij jaren geleden ontvoerd werden door IS en in de gruwelijkste omstandigheden moesten leven. Denk aan verkrachting. Marteling. Ze werden om het minste of geringste in elkaar geslagen, soms met permanente fysieke gevolgen. In de ogen van hun ontvoerders of 'meesters' waren deze meisjes niets meer dan vers maagdelijk vlees om op te kauwen en nadien uit te spugen.

videotrailers & clips