Big Mäck - Gangster und Gold

6,0 details

  • 90 Min
  • Documentaire
  • Duitsland
90 Min Duitsland

Een onschuldige man wordt veroordeeld voor een overval die hij niet heeft gepleegd en brengt zes lange jaren door achter de tralies. Decennia later wordt hij opnieuw verdacht in verband met een vergelijkbare misdaad. Hierdoor rijst de vraag: is deze man nog steeds onschuldig, of is er iets dat we niet weten?

Regie
Fabienne Hurst
Andreas Spinrath
Facundo Scalerandi
Release
20.01.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Fabienne Hurst, Andreas Spinrath | Scenario: Fabienne Hurst, Andreas Spinrath | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2023

Toeval bestaat in Big Mäck - Gangster und Gold. In 1992 ontving Donald Stellwag negen jaar celstraf voor een bankoverval. Hij hield altijd zijn onschuld vol. Pas na het uitzitten van zijn straf werd deze ook bewezen. Jarenlang doet hij zijn verhaal in praatprogramma's. Maar in 2009 gonst zijn naam weer rond in verband met een spraakmakende roof op een busje van een juwelier. Bij dit tweede voorval voelt het allemaal echter wel verdacht aan. Strafbladen lopen dan ook als rode draad door zijn leven, waarin hij zijn geld voornamelijk verdiende met louche handel en criminaliteit.

Dat valt bijna niet te geloven, nu Stellwag bedlegerig de crew van Big Mäck onderhoudt. Deze documentaire over de twee bizarre gebeurtenissen die zijn leven tekenden brengt alles zo versimpeld mogelijk, waardoor de nadruk op de gekte ligt. Reconstructies gefilmd als gangsterfilms tonen hoe de overvallen plaatsvonden, terwijl pratende hoofden elk feit of inzicht beamen. Makers Fabienne Hurst en Andreas Spinrath vonden voor elk aspect van het verhaal maar een enkel persoon om het te vertellen. Dus als iemand iets zegt, dan is het zo.