Superkat Maurice
Eerste bioscoopfilm gebaseerd op Terry Pratchetts schrijfwerk is enkel voor jonge kijkers die zijn boeken nog niet kunnen lezen.
play

5,8 details

  • 93 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Komedie
  • Verenigd Koninkrijk
  • Duitsland
93 Min Verenigd Koninkrijk

Ratten zijn overal: in broodtrommels, dansend op tafels en taarten stelend. Elke stad heeft een rattenvanger nodig, zoals Superkat Maurice! Maurice, een slimme kat, werkt met Mees, Zonnebrand en Gevaarlijke Bonen om geld te verdienen aan naïeve stedelingen. Maar in Bad Blintz zijn er geen ratten én geen eten! Ze ontmoeten boekenliefhebber Olivia die hun hulp vraagt om het mysterie op te lossen.

Alt titel
The Amazing Maurice
Regie
Toby Genkel
Florian Westermann
Cast
David Thewlis, Hugh Laurie, Hugh Bonneville, Peter Serafinowicz, Rob Brydon, Murali Perumal, David Tennant, Bastian Pastewka, Ariyon Bakare, Gemma Arterton, Jerry Hoffmann, Emilia Clarke, Himesh Patel, Joe Sugg, Janin Ullmann, Julie Atherton.
Budget
$ 17.000.000
Opbrengst
$ 3.901.839
Release
13.11.2022
Release NL
19.04.2023
Release DVD
22.08.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Toby Genkel, Florian Westermann | Scenario: Terry Rossio | Cast (stemmen): Wiebe-Pier (Superkat Maurice), Nasrdin Char (Mees), Georgina Verbaan (Olivia), Patrick Martens (Gevaarlijke Bonen), Plien van Bennekom (Perzik), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2022

Hoewel de Schijfwereld-boeken van Terry Pratchett al decennialang zeer geliefd zijn, wil het maar niet lukken ze naar het grote scherm te brengen. Er zijn weliswaar wat televisieproducties geweest, maar geen van de pogingen om een van de eenenveertig boeken uit Pratchetts komische fantasyreeks te vertalen naar het witte doek heeft vrucht afgeworpen. Althans, tot nu. Want met het geanimeerde Superkat Maurice verschijnt dan toch eindelijk een eerste bioscoopfilm gebaseerd op het schrijfwerk van Pratchett. Dat we het met deze duffe titel moeten doen terwijl het bronmateriaal hier werd uitgebracht als Mirakelse Maurits en zijn Gestudeerde Knaagdieren is veelzeggend.

Dat de Schijfwereld-boeken zich zo moeilijk laten verfilmen is vooral opvallend omdat ze doorgaans redelijk op zichzelf staan. De verhalen zijn weliswaar gesitueerd in dezelfde wereld, maar er is zelden voorkennis vereist om ze te kunnen begrijpen. Doorgewinterde fans steggelen dan ook al jaren over de ideale leesvolgorde van deze reeks, want het is zeker niet noodzakelijk om bij boek één te beginnen. Voor een film kan die toegankelijkheid goed werken omdat je als kijker, in tegenstelling tot veel andere fantasyfilms, niet eerst een halfuur lang wegwijs hoeft te worden gemaakt.

videotrailers & clips