Kleinkinderen van de Oost
Een persoonlijke, zeer betrokken kijk op het gewicht van een koloniale erfenis.
play

7,1 details

  • 74 Min
  • Documentaire
  • Nederland
  • Indonesië
74 Min Nederland

Daan van Citters (30, filmmaker) en Joenoes Polnaya (32, acteur) raakten bevriend op de set van speelfilm De Oost. Samen reizen ze terug naar Indonesië, in de voetsporen van hun beider grootvaders, die namens Nederland vochten tegen de Indonesische onafhankelijkheid "aan de verkeerde kant van de geschiedenis”. Hun reis confronteert ze met complexiteit van “goed en fout", intergenerationeel trauma en de blijvende impact van het koloniale verleden. Daan en Joenoes ontdekken hoe een vaak verzwegen geschiedenis hen heeft gevormd tot wie ze nu zijn. Wat betekent dit voor hun toekomst?

Regie
Daan van Citters
Cast
Joenoes Polnaija, Daan van Citters.
Release
24.03.2023
Release NL
06.04.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Daan van Citters en Joenoes Polnaija | Scenario: Renko Douze | Cast: Daan van Citters, Joenoes Polnaija, e.a. | Speelduur: 74 minuten | Jaar: 2023

Hoeveel inlevingsvermogen heb je nodig om de geschiedenis van een vroegere generatie te begrijpen? In Kleinkinderen van de Oost stellen Daan van Citters en Joenoes Polnaija, beiden te zien in het veelbesproken oorlogsdrama De Oost van Jim Taihuttu, beladen vragen over de militaire diensttijd van hun grootvaders. De diepe betrokkenheid van het tweetal zorgt voor een eerlijke, urgente documentaire, maar maakt het ook moeilijker om door een breder kader naar hun verhaal te kijken.

Zonder De Oost was het gesprek over de Kleinkinderen van de Oost nooit op gang gekomen. Op de set van de oorlogsfilm kwamen van Citters en Polnaija als soldaten aan Nederlandse zijde "letterlijk in hun grootvaders oorlog terecht", vertellen ze in de documentaire die dáár begon. Op betekenisvolle plekken in het voormalige 'Nederlands-Indië' (een benaming die zich niet laat loskoppelen van het koloniale verleden) bespreken de filmmaker en de acteur de militaire diensttijd van hun voorouders, en verwerken ze de conflicterende gevoelens die deze persoonlijke geschiedenis bij hen oproept.

videotrailers & clips