War Pony

War Pony (2022)

Fijn maar ook schrijnend drama over moderne, jonge inheemse Amerikanen in het Pine Ridge reservaat.
play

6,9 details

  • 115 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
115 Min Verenigde Staten

In het Pine Ridge Reservaat in de staat South Dakota wonen Matho en Bill, twee Oglala Lakota jongens. Bill is een 23-jarige jonge man en vader van twee kinderen bij twee verschillende vrouwen. Ondernemend als hij is, ziet Bill overal een kans om aan geld te komen, bijvoorbeeld met het fokken van poedels. Tijdens een van zijn betaalde klusjes ontmoet hij Tim, een rijke kalkoenhouder die een ranch heeft net buiten het reservaat en Bill een baantje aanbiedt. Ondertussen kan de 12-jarige Matho niet wachten om volwassen te worden en wil hij vooral gezien worden door zijn vader, die drugsdealer is. Diefstal, drugsdealen met zijn vader's voorraad, Matho en zijn vrienden werken zich steeds in de nesten. Hoewel Matho en Bill elkaar niet kennen, kruisen ze elkaars pad en blijken ze veel met elkaar gemeen te hebben.

Regie
Gina Gammell
Danielle Riley Keough
Cast
Ashley Shelton, Iona Red Bear, Ta-Yamni Long Black Cat, Wilma Colhof, Jeremy Corbin Cottier, Woodrow Lone Elk, Sprague Hollander, Jesse Schmockel, Robert Stover, LaDainian Crazy Thunder, Jojo Bapteise Whiting.
Release
21.05.2022
Release NL
18.05.2023
Release DVD
12.09.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Gina Gammell & Riley Keough | Scenario: Franklin Sioux Bob, Bill Reddy, Gina Gammell & Riley Keough | Cast: Jojo Bapteise Whiting (Bill), LaDainian Crazy Thunder (Matho), Jesse Schmockel (Echo), Sprague Hollander (Tim), Wilma Colhoff (Mama), Anjeliq Aurora (Carly), Jessica Poor Bear (Coltina), e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2022

In een mooie sleutelscène in War Pony zet het liedje Come and Get Your Love van Redbone de toon. Deze band van inheemse en latino muzikanten vermengde jarenzeventigsoul en popmuziek met traditionele inheemse Amerikaanse muziekelementen. Heel toepasselijk voor de twee hoofdpersonen van War Pony, die allebei in het hier en nu proberen te (over)leven. Hun leefgemeenschap gaat gebukt onder de gevolgen van de geschiedenis van genocide en onderdrukking van de inheemse bevolking. In dit mooie maar ook schrijnende drama komt dat naar voren in armoede, werkloosheid en drugsverslavingen.

Jongeman Bill en tiener Matho behoren tot de Oglala Lakota, een inheemse bevolkingsgroep die leeft in het Pine Ridge reservaat, het armste reservaat in de Verenigde Staten, op de grens van South Dakota en Nebraska. Hun levens kruisen elkaar af en toe, maar War Pony bestaat voornamelijk uit twee losse verhaallijnen die verbonden zijn door thema, locatie en andere parallellen. Debuterend regisseurs Gina Gammell en Riley Keough vertellen de verhalen rustig met oog voor detail en gevoel voor nuance. De naturalistische stijl doet denken aan die van Andrea Arnold, de regisseur van American Honey waarin Keough niet toevallig een bijrol had.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

War Pony Nieuwsberichten