Villeneuve Pironi

6,4 details

  • 98 Min
  • Documentaire
  • Verenigd Koninkrijk
98 Min Verenigd Koninkrijk

Gilles Villeneuve en Didier Pironi, vrienden en teamgenoten, bestuurden beiden de wagens van het iconische Formule 1-team Ferrari tijdens hun gloriedagen in de jaren '80. Hun gezamenlijke passie voor snelheid bracht hen samen, maar een historisch en omstreden moment dreef hen voorgoed uit elkaar. In deze epische documentaire, waarin voor het eerst de mensen die het dichtst bij de twee mannen stonden aan het woord komen, kruisen vriendschap, verraad, ambitie en eer elkaar.

Regie
Torquil Jones
Cast
Alain Prost, Jackie Stewart, Bernie Ecclestone, Jody Scheckter, Catherine Bleynie-Larsen, Pietro Corradini, Mauro Forghieri, Catherine Goux, Marco Piccinini, Didier Pironi, Gilles Pironi, Luciano Prandini, Nigel Roebuck, Eleonora Vallone, Brenda Vernor, Jacques Villeneuve, Joann Villeneuve, Mélanie Villeneuve.
Release
12.11.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Torquil Jones | Scenario: Gabriel Clarke, Torquil Jones | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2022

In de jaren tachtig reisde een select groepje mensen van circuit naar circuit om daar in levensgevaarlijk snelle bolides tegen elkaar te racen. In deze wereld waarin verliezen geen optie was en uitmuntende autocoureurs hechte vriendschappen opbouwden door de enorme risico's die ze elke race weer namen, raceten twee ambitieuze mannen: Gilles Villeneuve en Didier Pironi. Hun verhaal over vriendschap, rivaliteit en hoogoplopende emoties wordt verteld in de documentaire Villeneuve Pironi, die ondanks een waardeloos tempo een interessant inkijkje geeft in de mentaliteit van de Formule 1-wereld.

De documentaire begint bloedserieus. Een vrouwenstem zegt dat ze iets gaat vertellen over een diep verraad, waardoor mensen veel pijn hebben geleden. Deze eerste zinnen laten al meteen zien hoe mensen in de racewereld denken. Villeneuve en Pironi zijn allebei vroeg overleden, maar volgens de vrouwenstem is een 'verraad' dus meer reden voor pijn en verdriet dan de dood. Als je elke week op het randje van de dood over een circuit racet (of je geliefden ziet racen) is dat natuurlijk ook weer niet zo gek.