Soms denk je van "Ho, de draad ben ik kwijt." Een heel simpel docuutje over een best wel ingewikkeld onderwerp.
play

7,7 details

  • 114 Min
  • Documentaire
  • Frankrijk
114 Min Frankrijk

De Kaaimaneilanden, Panama, maar ook Zwitserland, Luxenburg en bepaalde staten in de VS. Het zijn allemaal belastingparadijzen voor de rijken. Of het nu gaat om de grote fortuinen van atleten, politieke leiders en bekendheden, of om grote bedrijven en multinationals, de middelen om de miljarden verdiend aan belastingontduiking te verhullen, nemen toe. Tax Me if You Can legt op een toegankelijke manier en met een vleugje geërgerde ironie uit hoe jaarlijks miljarden in belastinggeld niet bij de overheid terecht komt.

Regie
Yannick Kergoat
Cast
Daniel Bertossa, Antoine Deltour, Yves Bertossa, John Christensen, Eric Vernier, Gabriel Zucman, Margrethe Vestager, Margaret Hodge, Alain Deneault, Pascal Saint-Amans.
Release
19.09.2022
Release NL
01.06.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Yannick Kergoat | Scenario: Yannick Kergoat, Elsa Chabrol en Denis Robert | Cast: Daniel Bertossa, Yves Bertossa, John Christensen, Antoine Deltour, Alain Deneault, Margaret Hodge, Pascal Saint-Amans, Eric Vernier, Margrethe Vestager, Gabriel Zucman, e.a. | Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2022

Als deze documentaire ooit op de publieke omroep wordt uitgezonden, kan het cabaretduo Van der Laan en Woe (Even Tot Hier) best een intro inspreken, eindigend met de woorden "Belastingontduiking door de ultrarijken in honderdveertien minuten, here we go..." Want als Tax Me If You Can iets goed doet, is het op een even heldere als humoristische manier de vinger op een zere plek leggen. Namelijk: hoe de politiek belastingontduiking al jaren als enorm probleem signaleert, maar nooit effectief aanpakt.

De Europese Unie zegt officieel: in Europa zijn geen belastingparadijzen. Die bestaan hier gewoon niet, geen discussie mogelijk. Maar als je de deals die Nederland heeft gesloten met bepaalde grote bedrijven onder de loep neemt, dan snap je al heel gauw waarom ons kleine kikkerlandje bezaaid ligt met brievenbusfirma's. Misschien zijn er wel meer virtuele dan echte bedrijven in ons land. Dus wat nou, geen belastingparadijzen in de EU?

videotrailers & clips