Rebel Hearts

Rebel Hearts (2021)

7,5 details

  • 99 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
99 Min Verenigde Staten

In 1968 vond een ware revolutie plaats tussen een groep vrijgevochten nonnen en de leiders van de Katholieke Kerk. De inzet: een modernere invulling van het kloosterleven, met meer vrijheden. Het decor: het Amerikaanse Californië dat in die tijd al de broedplaats was van de flowerpower-beweging waar vrijheid en blijheid centraal stond. De nonnen van de Immaculate Heart Sisters hadden in kardinaal James Francis Cardinal McIntyre een conservatieve hardliner tegenover zich die zich niet makkelijk gewonnen gaf. De documentaire Rebel Hearts kijkt samen met de hoofdrolspeelsters uit die tijd terug op deze bijzondere strijd die destijds de hele wereld overging.

Regie
Pedro Kos
Cast
Anita Caspary, Helen Kelley, Corita Kent, Pat Reif.
Release
29.01.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Pedro Kost | Scenario: Erin Barnett, Pedro Kos, Shawnee Isaac Smith | Cast: Anita Caspary (zichelf), Helen Kelley (zichelf), Corita Kent (zichelf), Pat Reif (zichelf) e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2021

Rebel Hearts vertelt het verhaal van katholieke nonnen die de kerk wilden vernieuwen. Zij hadden een toekomstvisie die stond voor meer gelijkheid en toegankelijkheid. Helaas zag de kerkleiding (lees: de mannen) dit niet zitten. Daarom voelden de zusters, die uiteindelijk hun geloften op moesten geven, zich gedwongen zich af te splitsen. Deze documentaire laat hun weg naar meer gelijkheid zien en doet dit met een optimistische toon. Zelfs zonder band met het geloof is het bijna onmogelijk om niet mee te juichen met deze vrouwen en hun stappen voorwaarts.

De docu bevat veel standaard documentaire-elementen. Denk aan talking heads, archiefbeelden en animaties die dingen moeten opleuken. Het is een beproefd concept dat goed wordt toegepast. De interviews met de nonnen zijn innemend, de animaties zorgen voor een lekker tempo en de archiefbeelden nemen je mee terug in de tijd. Alles is fijn gebalanceerd en met een soundtrack vol met nummers die de levendigheid van de nonnen ondersteunen, kijkt deze documentaire makkelijk weg.