Rebel Hearts [HBO Max]
Recensie

Rebel Hearts [HBO Max] (2021)

Nonnen rebelleren tegen oppressie in deze hoopvolle documentaire.

in Recensies
Leestijd: 2 min 3 sec
Regie: Pedro Kost | Scenario: Erin Barnett, Pedro Kos, Shawnee Isaac Smith | Cast: Anita Caspary (zichelf), Helen Kelley (zichelf), Corita Kent (zichelf), Pat Reif (zichelf) e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2021

Rebel Hearts vertelt het verhaal van katholieke nonnen die de kerk wilden vernieuwen. Zij hadden een toekomstvisie die stond voor meer gelijkheid en toegankelijkheid. Helaas zag de kerkleiding (lees: de mannen) dit niet zitten. Daarom voelden de zusters, die uiteindelijk hun geloften op moesten geven, zich gedwongen zich af te splitsen. Deze documentaire laat hun weg naar meer gelijkheid zien en doet dit met een optimistische toon. Zelfs zonder band met het geloof is het bijna onmogelijk om niet mee te juichen met deze vrouwen en hun stappen voorwaarts.

De docu bevat veel standaard documentaire-elementen. Denk aan talking heads, archiefbeelden en animaties die dingen moeten opleuken. Het is een beproefd concept dat goed wordt toegepast. De interviews met de nonnen zijn innemend, de animaties zorgen voor een lekker tempo en de archiefbeelden nemen je mee terug in de tijd. Alles is fijn gebalanceerd en met een soundtrack vol met nummers die de levendigheid van de nonnen ondersteunen, kijkt deze documentaire makkelijk weg.

Het is daarnaast aangenaam dat de documentaire een goed verhaal vertelt. Het gaat om een specifieke gemeenschap van nonnen, die een stempel hebben achtergelaten op het katholicisme. Er komen individuen aan het woord en je leert sommigen van hen wel kennen, maar de rode draad wordt niet uit het oog verloren. Door de talking heads is het makkelijk om te gaan hopen dat deze nonnen bereiken wat ze willen. En, zoals een van hen op een gegeven moment concludeert wanneer ze uit het klooster zijn gezet, het blijken ook gewoon mensen te zijn.

Rebel Hearts is dan ook met name een pleidooi voor menselijkheid. Daarmee draagt het een mooie boodschap uit dat iedereen welkom is bij het geloof zoals zij dat uitdragen. Tegelijkertijd laat het ook de realiteit zien: niet iedereen is overal welkom. Dingen veranderen, maar zaken als racisme zijn nog steeds hardnekkig en alom aanwezig. De Katholieke Kerk houdt vast aan haar conservatisme en ongelijkheid en houdt daarmee actief vrouwen weg.

Rebel Hearts laat een andere kant van geloof zien dan vaak naar voren komt. De documentaire biedt optimisme voor de toekomst en kritiek op vastgeroeste systemen. Maar door de aanstekelijke toon en het goede tempo is dit een documentaire die makkelijk engageert, blijft boeien en nieuwsgierig naar de uitkomst maakt.

Rebel Hearts is te zien bij HBO Max.