De Vuurlinie (2023)

Biografische film zet Marco Kroon neer als eendimensionale held in een slachtofferrol.
play

6,9 details

  • Drama
  • Nederland
Nederland

Op missie in Afghanistan leidt Marco Kroon zijn manschappen op heldhaftige wijze door vuurgevechten. Hij ontvangt daarvoor de hoogste onderscheiding die Nederland kent: de militaire Willems-Orde. In de jaren erna raakt Kroon echter in opspraak. Tegelijk worstelt de militair met trauma?s die hij zelfs met zijn liefde Mirjam niet kan delen en in de media en op straat heeft iedereen een mening over hem. Kroon belandt in een emotionele rollercoaster. Wanneer hij zijn gelijk probeert te bewijzen, staat hij misschien wel voor zijn moeilijkste missie ooit.

Regie
Roel Reiné
Cast
Pierre Bokma, Huub Stapel, Angela Schijf, Jeroen Spitzenberger, Sallie Harmsen, Waldemar Torenstra, Ilias Addab, Tibor Lukács, Imanuelle Grives, Mike Weerts, Sanne Langelaar, Pepijn Schoneveld, Yamill Jones, Steef de Bot, Olaf Ait Tami, Bodil de la Parra, Tim Olivier Somer, Zouhair Mtazi.
Release
14.09.2023
Release NL
14.09.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Roel Reiné | Scenario: Alex van Galen | Cast: Waldemar Torenstra (Marco Kroon), Sallie Harmsen (Mirjam), Pierre Bokma (Generaal van Uhm), Angela Schijf (Suzanne van de Heuvel), Huub Stapel (Hoofdofficier van Justitie), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2023

De Vuurlinie vertelt het verhaal van Marco Kroon, de militair die eerst werd gehuldigd en toen werd beschuldigd. Kort nadat hij door koningin Beatrix is onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, de hoogste onderscheiding van Nederland, wordt hem gevraagd zich te melden op het politiebureau. Hij wordt namelijk verdacht van drugs- en wapenhandel. Marco kan zijn oren niet geloven, want als iemand een afkeer heeft van drugs dan is hij het wel. Maar de pers heeft er al lucht van gekregen, dus is het onvermijdelijk dat er geheimen naar boven zullen komen die zijn gezin onder druk zullen zetten.

Met alleen deze zaak valt geen volledige film te vullen, dus bestaat de andere helft uit flashbacks naar Kroons tijd als militair in Afghanistan. Deze grotendeels losstaande plotlijn neemt de tijd om eigenlijk weinig anders te vertellen dan dat Kroon zijn commandant durfde tegen te spreken. Veel later leert een moment ons dat hij iemand is die bereid is om de regels te overtreden om morele redenen. En er wordt geëindigd met een traumatische ervaring om te benadrukken dat die beschuldigingen aan zijn adres na alles dat hij heeft gedaan erg gemeen zijn.

videotrailers & clips

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

De Vuurlinie

acties