A Day and a Half
Intrigerende gijzelingsthriller die door zijn dramatische kant zowel interessanter wordt als zijn eigen graf graaft.
play

5,7 details

  • 94 Min
  • Actie
  • Drama
  • Thriller
  • Zweden
94 Min Zweden

Artan wil graag herenigd worden met zijn dochter. Om dit te bewerkstelligen dringt hij gewapend het medisch centrum binnen waar zijn van hem vervreemde vrouw Louise werkt. Hij ontvoert haar in een wanhopige poging om zijn dochter weer te kunnen zien. Tijdens de hete zomer doorkruisen ze het Zweedse platteland terwijl de politie hen op de hielen zit. In de auto bij hen, achter het stuur, is Lukas, die alles tracht te doen om de situatie tot een goed eind te brengen.

Alt titel
En Dag och en Halv
Regie
Fares Fares
Cast
Fares Fares, Alexej Manvelov, Alma Pöysti, Stina Ekblad, Annika Hallin, Annica Liljeblad, Bengt C.W. Carlsson, Richard Forsgren, Johni Tadi, Jonathan Sand, Amicia Heijbel, Bella Klaus, Clara Hallencreutz Fares, Karl Larsson, Lisa Forslund, Linda Hellström, Nils Westman, Bengt Malmgren.
Release
01.09.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Fares Fares| Scenario: Fares Fares, Peter Smirnakos | Cast: Alexej Manvelov (Artan), Alma Pöysti (Louise), Fares Fares (Lukas), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2023

In de Zweedse film En Dag och en Halv gijzelt Artan zijn ex-vrouw Louise in een wanhopige poging om zijn rol in het leven van zijn dochtertje te heroveren. Politieagent Lukas rijdt het duo, onder dwang van Artans alomtegenwoordige pistool, het hele land door. Gedurende de film wordt langzamerhand duidelijk wat Artans motivaties zijn en verslechtert de situatie steeds meer. Zo op het eerste gezicht klinkt dit als een van de ontelbare dertien-in-een-dozijn-thrillers die Netflix te bieden heeft, maar niets blijkt minder waar.

Alle personages zijn zeer complex, hoewel ze dat in eerste instantie niet lijken te zijn. In de eerste akte, waarin de film het meest op een doorsnee thriller lijkt, zijn de personages nog niet uitgediept. Dit is omdat de focus ligt op het opbouwen van de spanning en de logistiek van de gijzeling. Gijzelnemer Artan is bijvoorbeeld wanhopig en onredelijk en de gijzelaar is een paniekerige vrouw in nood. Toch wordt al in het eerste gesprek tussen Artan en zijn vrouw geïnsinueerd dat Louise minder onschuldig is dan ze lijkt.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

A Day and a Half Nieuwsberichten