Toen we van de Duitsers verloren
Herinner jij je nog de laatste dag dat je écht een onschuldig kind was?
play

7,1 details

  • 85 Min
  • Drama
  • Nederland
  • België
85 Min Nederland

Zomer, 1974. Het is de dag na de verloren wereldkampioensfinale tussen Duitsland en Nederland. Het is stil op straat en de stad heeft een flinke kater. Jonas loopt Daan tegen het lijf en hoewel het geen vrienden zijn, trekken ze op deze saaie zomerdag samen op. Ze zijn allebei namelijk op zoek naar hun klasgenoot Karsten, ieder met een eigen reden. Ondertussen hangt de vermissing van Catootje als een donkere wolk boven de jongens. Sommige zomers vergeet je nooit meer.

Regie
Guido van Driel
Cast
Kylian de Pagter, Rein Hoeke, Juda Goslinga, Peter Blok, Sanne Vogel, Susanne Wolff, Loek van den Wijngaard, Zoë Nieuwenhuizen.
Release
21.09.2023
Release NL
21.09.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Guido van Driel | Scenario: Bas Blokker en Guido van Driel | Cast: Rein Hoeke (Jonas), Kylian de Pagter (Daan), Nora Beckers (Catootje), Juda Goslinga (leerkracht), Peter Blok (vader van Daan), Sanne Vogel (moeder van Jonas), Susanne Wolff (moeder van Karsten), Zoë Nieuwenhuizen (Heleen), e.a. | Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2023

Daan krijgt nog geld van 'die Duitser'. Wanneer de twaalfjarige Jonas op een mooie zomervakantiedag in 1974 tegen een schuurtje geleund op de grond zit, daags na de verloren WK-finale tegen Duitsland, komt Daan aan hem vragen waar Karsten is. Met vakantie, toch? Jonas is schuchter en tekent vooral graag, Daan is een rauwdouwer die met een zelfgemaakt propjesgeweer op de rug door de straten banjert. Een opmerkelijk duo, dat een hele dag samen rondhangt en op zoek gaat naar Duitse klasgenoot Karsten.

Toen We van de Duitsers Verloren is al de derde speelfilm van striptekenaar Guido van Driel, en deze voelt het meest autobiografisch aan. In stijlvol zwart-wit volgen we twee prepuberale jongens die voor één dag vrienden zijn. Ze hangen rond, gaan naar het bandje van Daans broer kijken, vinden een antieke schaal voor Jonas' thuismuseumpje en gaan stiekem in blootblaadjes neuzen. Hun gegiechel verraadt dat ze eigenlijk nog net niet weten wat ze met prikkelende plaatjes aan moeten.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Toen we van de Duitsers verloren Nieuwsberichten