Anselm

Anselm (2023)

Een unieke reis door de wereld van een kunstenaar, ondanks dat je de man achter de kunst nooit goed leert kennen.
play

7,4 details

  • 93 Min
  • Documentaire
  • Duitsland
93 Min Duitsland

Een portret van de invloedrijke en vernieuwende kunstenaar Anselm Kiefer van de hand van een van de meest belangrijke Duitse filmmakers van deze tijd, Wim Wenders. De film is opgenomen in 3D en 6K-resolutie en verkent het werk van Kiefer dat de zin van het menselijk bestaan en de cyclische aard van geschiedenis onderzoekt. Zijn kunst is geïnspireerd door diverse bronnen zoals literatuur, poëzie, filosofie, wetenschap, mythologie en religie. De documentaire volgt Kiefer gedurende meer dan twee jaar, van Duitsland naar zijn huidige thuis in Frankrijk, waarbij de belangrijke fases van zijn vijf decennia omspannende carrière worden belicht.

Alt titel
Anselm - Das Rauschen der Zeit
Regie
Wim Wenders
Cast
Anselm Kiefer, Daniel Kiefer, Anton Wenders, Ingeborg Bachmann, Joseph Beuys, Paul Celan, Martin Heidegger.
Release
12.10.2023
Release NL
26.10.2023
Release DVD
24.01.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Wim Wenders | Cast: Anselm Kiefer (zichzelf), Daniel Kiefer (Anselm Kiefer als jongeman), Anton Wenders (Anselm Kiefer als kind) | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2023

Kunstenaar Anselm Kiefer en filmmaker Wim Wenders kennen elkaar sinds 1991. Een jarenlange vriendschap met als resultaat deze prachtige, overweldigende film die voelt als een duik in de kunst van Kiefer. Kiefer is vooral bekend vanwege zijn controversiële kunstwerken, zoals Besetzungen, een fotoserie waar hij op allerlei plekken in Europa de Hitlergroet uitbrengt. Anselm bespreekt de betekenissen achter deze werken en vormt zo een portret van de kunstenaar zelf.

Anselm is anders dan andere documentaires. De film voelt meer als een zwerftocht door de verschillende kunstwerken die Kiefer heeft gemaakt, dan een chronologische vertelling van zijn leven. Er zijn daarom ook weinig scènes waar Kiefer recht in de camera praat. Wenders laat vooral de kunst en de inspiraties waaruit die kunst is ontstaan voor zichzelf spreken. Dit is vernieuwend en zorgt ervoor dat de film blijft verrassen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Anselm Nieuwsberichten