Vjeran Tomic: The Spider-Man of Paris

6,6 details

  • 86 Min
  • Documentaire
  • Misdaad

In zijn eigen bewoordingen onthult de inbreker achter de diefstal in het Musée d'Art Moderne in 2010 hoe hij verantwoordelijk was voor de meest omvangrijke kunstroof in de Franse geschiedenis.

Regie
Jamie Roberts
Release
20.10.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Jamie Roberts | Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2023

Vjeran Tomic, in eigen woorden een stuk tuig, wordt in zijn eigen documentaire gepresenteerd als een dief van de rijken, een Franse Robin Hood zogezegd. Zijn bijdrage aan de mensheid is niet niks: de grootste kunstroof in de Franse geschiedenis. In 2010 verloor het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris vijf kostbare schilderijen aan hem met een totaalwaarde boven de 100 miljoen euro. Vjeran Tomic : L'Homme-araignée de Paris faciliteert de egotrip van Tomic door hem uit de doeken te laten doen hoe hij het heeft geflikt, maar achter zijn grootspraak schijnt door hoe hij de speelbal was van grotere machten.

Hoogstpersoonlijk komt Tomic in de documentaire zijn levenspad toelichten, met als hoogtepunt de grandioze kunstkraak. De vijfenvijftigjarige boef komt soms net iets te goed uit zijn woorden, wat een goed afgewerkt script lijkt te verraden. Daarin wordt hij neergezet als een man van principes, maar zijn daden doen anders geloven. Zijn tijd als inbreker herinnert hij zich als een groot feest met veel en vies geld, besteed in de duurste restaurants en in de meest foute clubs. Maar vrienden om zijn succesverhalen mee te delen had hij weinig.

alle artikelen (1)

Vjeran Tomic: The Spider-Man of Paris Nieuwsberichten