Yellow Door: '90s Lo-fi Film Club
  • 84 Min
  • Documentaire
  • Zuid-Korea
84 Min Zuid-Korea

Deze persoonlijke documentaire neemt ons mee naar een vervlogen tijd van filmbeleving en belicht de opkomst van jonge filmliefhebbers in Zuid-Korea, waaronder Bong Joon Ho.

Regie
Lee Hyuk-rae
Cast
Bong Joon Ho, Ren Hanami, Ahn Nae-sang, Woo Hyeon, Lee Hyuk-rae, Ji-Hoon Lim, Jong-tae Choi.
Release
06.10.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Lee Hyuk-rae | Speelduur: 84 minuten | Jaar: 2023

Begin jaren negentig stond de Zuid-Koreaanse filmindustrie nog in haar kinderschoenen, en krioelde het op het schiereiland van de filmclubs en -makers, op zoek naar een manier om hun dromen waar te maken. In de documentaire Yellow Door: '90s Lo-fi Film Club komen de oude leden van Bong Joon-ho's filmclub weer samen en delen ze de mooiste herinneringen van hun studietijd.

De naam van hun 'filminstituut' hadden ze te danken aan de gele deur van een klein kantoorpandje, waarachter een archief van honderden videobanden opgeslagen lag. In 1992 en 1993 kwam daar een groep studenten samen om buitenlandse kunstfilms (waaronder Raging Bull en Citizen Kane) te bespreken en te dromen over hun eigen carrière in de filmwereld. Hun hoogdravende discussies over filmtaal en semiotiek konden nauwelijks hun eigen klunzigheid in het vak verhullen; een traditie waar Bong Joon-ho getrouw aan bleef met zijn eerste stopmotionfilm Looking for Paradise.