Stamped from the Beginning
Spoedcursus in het ontleden van diepgeworteld racisme in de Amerikaanse geschiedenis.

6,4 details

  • 91 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
91 Min Verenigde Staten

Een hybride documentaire en speelfilm gebaseerd op Dr. Kendi's met de National Book Award bekroonde werk "Stamped from the Beginning: The Definitive History of Racist Ideas".

Regie
Roger Ross Williams
Cast
Angela Davis, Alexa Rachelle Jennings, Ibram X. Kendi, Lynae Vanee, Paisley Rose Carswell, Julian Joseph, John Gazzale, Brittney Cooper, Brittany Packnett Cunningham, Elizabeth Hinton, Carol Anderson, Kellie Carter Jackson, Imani Perry, Rafa Marinho, Jennifer Morgan, Dorothy Roberts, Stephanie E. Jones-Rogers, Honoree Fanonne Jeffers.
Release
10.11.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Roger Ross Williams | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2023

Het project van professor Ibram X. Kendi is duidelijk: het aankaarten van systematisch racisme in de Verenigde Staten. Eerst lukte hem dat met een bestseller; nu verschijnt hij zelf ten tonele in de verfilming daarvan, het gelijknamige Stamped from the Beginning. Gewapend met confronterende feiten onthult hij daarin, bijgestaan door meerdere collega's, hoe racisme het hart vormt van de Amerikaanse geschiedenis, en hoe dit trauma nog steeds doorsijpelt in het heden.

Aan het hoofd van de documentaire staat regisseur Roger Ross Williams, die de eerste Afro-Amerikaanse man was die een Academy Award op zijn naam kon zetten. In verschillende van zijn werken komt hij op voor de rechten van Afro-Amerikaanse mensen, waarvan Stamped from the Beginning een klassiek voorbeeld vormt. Op aangrijpende wijze brengt hij enkele van de meest uitgesproken zwarte geleerden van de VS aan het woord, die haarfijn de mythe ontleden van zwarte inferioriteit binnen het land.