American Fiction

7,7 details

  • 117 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigde Staten
117 Min Verenigde Staten

De schrijfcarrière van Thelonious 'Monk' Ellison is tot stilstand gekomen omdat zijn werk niet als 'zwart genoeg' wordt beschouwd. Monk, een schrijver en professor Engels, schrijft onder een pseudoniem een ??satirische roman, met als doel de hypocrisie van de uitgeverswereld bloot te leggen. Het onmiddellijke succes van het boek dwingt hem om dieper verstrikt te raken in zijn veronderstelde identiteit en daagt zijn nauw verankerde wereldbeelden uit.

Regie
Cord Jefferson
Cast
Jeffrey Wright, Tracee Ellis Ross, John Ortiz, Erika Alexander, Leslie Uggams, Adam Brody, Keith David, Issa Rae, Sterling K. Brown, Myra Lucretia Taylor, Raymond Anthony Thomas, Okieriete Onaodowan, Miriam Shor, Michael Cyril Creighton, Patrick Fischler, Neal Lerner, J.C. MacKenzie, Jenn Harris.
Release
10.11.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Cord Jefferson | Scenario: Cord Jefferson | Cast: Jeffrey Wright (Thelonious 'Monk' Ellison), Leslie Uggams (Agnes Ellison), Sterling K. Brown (Cliff Ellison), Erika Alexander (Coraline), Tracee Ellis Ross (Lisa Ellison), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2023

Bill Cosby is inmiddels uit de gratie, maar toen The Cosby Show veertig jaar geleden op de buis verscheen was het voor veel zwarte mensen een verademing om een zwart gezin te zien dat bestond uit hoogopgeleide mensen die er financieel goed voor stonden. En ineens zijn we in de eenentwintigste eeuw waarin er kritiek komt als zwarte auteurs niet iets over ras schrijven, want alle overige verhalen zijn blijkbaar blank. American Fiction legt dit onderwerp onder de loep, op de mooiste wijze: als komedie.

Thelonious is een gepubliceerde schrijver en docent aan een universiteit. Hij is zwart, maar houdt zich niet bezig met zijn huidskleur en vindt het storend als anderen dat namens hem wel doen. Wanneer hij er even tussenuit gaat en zijn familie opzoekt, schrijft hij voor de grap een boek met een belachelijk stereotiepe zwarte toon. Het blijkt echter in de smaak te vallen. Er wordt hem zo'n grote smak geld aangeboden dat Thelonious wel mee moet gaan in de façade.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

American Fiction Nieuwsberichten